Dinarizacija raste 0,5% godišnje

Stepen dinarizacije, meren učešćem dinarskih u ukupnim plasmanima privrede i stanovništva, povećan je u poslednje četiri godine za oko dva odsto.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.04.2014.

10:34

Default images

Kako je rečeno u Narodnoj banci Srbije, stepen dinarizacije je od početka 2010. do februara 2014. godine, povećan sa 24,5 na 26,4 odsto.

Očekujemo da se osetnije povećanje stepena dinarizacije prema ovom pokazatelju ostvari u srednjem roku. Tome bi najviše trebalo da doprinese dalja stabilnost makroekonomskog okruženja, pre svega niska i stabilna inflacija i održivi ekonomski rast", kažu u NBS.ž

Podsticanje dinarizacije se, kako navode, radi kroz povlašćeni tretman dinarskih izvora banaka u okviru politike obavezne rezerve. "Koriste se isključivo dinarske hartije od vrednosti u okviru naših glavnih operacija. S druge strane, prihvataju se isključivo dinarske obveznice kao zaloge kad se odobravaju krediti za likvidnost bankama", rečeno je u NBS.

Poslednje konkretne aktivnosti u ovom pravcu bile su, kažu u NBS, usmerene u pravcu stvaranja posticajnih uslova za medjunarodne finansijske insititucije za kreditiranje u dinarima.

Prema navodima centralne banke dinarizacija je dugoročno strateško opredeljenje, jer, kako kažu, veća upotreba dinara u domaćoj ekonomiji znači i efikasniju monetarnu politiku, ali i manje rizike po finansijsku stabilnost zemlje zbog manje izloženosti ekonomije promenama deviznog kursa.

"Treba imati u vidu da je dinarizacija dugoročan proces, pa se puni rezultati mera NBS i Vlade Srbije u smislu povećanja stepena dinarizacije finansijskog sistema mogu očekivati u budućnosti", kažu u NBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: