Konačno kraj mućkama oko uvoza kola

Primena izmenjenog pravilnika koji predviđa strožu kontrolu prilikom uvoza polovnih vozila u Srbiju počinje danas, najavila je Agencija za bezbednost saobraćaja

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 19.04.2014.

14:14

Default images

Kontrolisanje upotrebljavanih vozila vršiće šest ovlašćenih organizacija za kontrolisanje na više od 300 ispitnih mesta u Srbiji.

Na sajtu Agencije www.abs.gov.rs biće objavljene informacije o potrebnoj dokumentaciji i načinu sprovođenja postupka kontrolisanja vozila, zatim uplatni računi za troškove sa iznosima, kao i adrese ispitnih mesta.

Agencija za bezbednost saobraćaja pripremila je odgovarajuću proceduru za ovu aktivnost trudeći se da budućim uvoznicima polovnih vozila omogući brzu i efikasnu uslugu.

Procedura počinje postupkom carinjenja, tako što će radnici Uprave carina omogućiti uvoznicima da prilikom smeštaja pod carinski nadzor vrše ujedno i izuzimanje vozila radi predmetnog kontrolisanja. Uvoznik dovozi vozilo na ispitno mesto uz popunjen zahtev i potrebne dokaze o uplatama kao i sa originalnom saobraćajnom dozvolom, koja će nakon kontrole biti vraćena.

Ovlašćena organizacija o izvršenom kontrolisanju sačinjava zapisnik, a na osnovu toga Agenciji za bezbednost saobraćaja dostavlja izveštaj o kontrolisanju.

Na osnovu pozitivnog izveštaja Agencija za bezbednost saobraćaja izdaje Uverenje o ispitivanju (kontrolisanju) vozila koja se uvoze kao upotrebljavana, što se koristi u daljem postupku carinjenja odnosno registracije vozila.

Agencija će, od izdavanja tog uverenja, koje sadrži i podatak da li vozilo ispunjava uslove Uredbe o uvozu motornih vozila, izdavanje potvrda EURO 3 vršiti samo za vozila za koja Uprava carine u postupku carinjenja naknadno zatraži. Svi postupci započeti pred carinskim organima zaključno sa 18.04.2014. biće sprovedeni po procedurama koje su važile do objavljivanja pravilnika odnosno ta vozila neće biti podvrgnuta postupku kontrolisanja vozila.

Agencija za bezbednost saobraćaja postigla je punu koordinaciju aktivnosti sa Ministarstvom finansija - Upravom carina, Ministarstvom saobraćaja, kao i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova kako bi početak primene tog pravilnika prošao nesmetano.

Agencija je predložila Ministarstvu saobraćaja odlaganje primene pravilnika, prvenstveno zbog utvrđivanja metodologije rada prilikom kontrolisanja vozila i obuke ljudi koji bi to obavljali, ali su ovlašćene institucije za ispitivanje vozila izrazile spremnost da odmah započnu taj proces.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: