NBS oprezna zbog svetskog tržišta

U uslovima slabih inflatornih pritisaka, Narodna banka Srbije (NBS) će u predstojećem periodu imati prostora za ublažavanje restriktivnosti monetarne politike.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 19.04.2014.

12:16

Default images

Ipak, to će, po svemu sudeći biti određeno, između ostalog, i eventualnim smirivanjem sadašnje povećane averzije prema riziku u svetu, ocenjuju ekonomski analitičari Hipo Alpe Adria banke.

Naime, centralna banka je u četvrtak na sednici Izvršnog odbora, četvrti mesec uzastopno zadržala referentnu kamatnu stopu nepromenjenom, na nivou od 9,50 odsto, nakon obaranja za ukupno 1,5 procentnih poena tokom poslednjeg kvartala 2013, iako su aktuelna kretanja inflacije moguće ostavljala prostora za eventualno obaranje REPO stope, podsećaju u Hypo banci.

"Inflatorni pritisci su poslednjih meseci slabi, pa je tako godišnji rast cena, prema poslednjim dostupnim podacima za mart 2014, iznosio svega 2,3 procenta, što je ispod ciljanog koridora NBS od četiri plus-minus 1,5 odsto", navode stručnjaci Hypo banke.

Imajući u vidu aktuelno relativno stabilnu vrednost dinara, te relativno slabu domaću traznju, u predstojećim mesecima, smatraju oni, po svemu sudeći, postoji mogućnost da se inflacija kreće uglavnom u okvirima ciljanog koridora NBS.

"Iako ovi slabi inflatorni pritisci mogu da opravdaju postepeno popuštanje restriktivnosti monetarne politike, NBS se suzdržala od ublažavanja restriktivnosti, pravdajući odluku o zadržavanju REPO stope na nivou od 9,50 odsto aktuelnim nestabilnostima na međunarodnim tržištima i geopolitičkim tenzijama".

Kako dodaju, rast averzije prema riziku u svetu je uzrokovan, po svemu sudeći, odlukom američkog FED-a da tokom prvog kvartala 2014. postepeno smanjuje obim programa otkupa hartija od vrednosti na sadašnjih 55 milijardi dolara mesečno sa 85 milijardi mesečno na kraju 2013, a moguće i događajima u vezi sa aktuelnom političkom krizom u Ukrajini.

Aktuelni rast averzije prema riziku u svetu mogao bi donekle uticati na smanjenje priliva kapitala u Srbiju, a zbog nestabilnosti na svetskim tržistima NBS zadržava postojeći nivo monetarne restriktivnosti, podsećaju analitičari Hypo banke na obrazloženje centralne banke Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

23 h

Podeli: