Otrovane pčele kod Male Ivanče

Pčele iz 70 košnica nekoliko pčelara iz Male Ivanče kod Sopota otrovane su, verovatno od sredstava kojim su prskani voćnjaci u okolini.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 18.04.2014.

11:12

Default images

Slavko Cvetičanin, jedan od oštećenih pčelara, za B92 kaže da su incident prijavili nadležnim inspekcijama i da od njih očekuju rezultate uzoraka i potvrdu zbog čega su pčele uginule.

Cvetičanin apeluje na voćare da se detaljno informišu o svojim pravima i obavezama, kako bi i pčelari i oni mogli da se nesmetano bave svojiim poslom i da jedni drugima ne nanose štetu.

On je podsetio da je zakonom o sredstvima za zaštitu bilja iz 2009. godine zabranjena primena sredstava za zaštitu bilja koja su otrovna za pčele iz vazduhoplova, kao i u vreme cvetanja bilja.
Foto: Slavko Cvetièanin
Uz to, Zakon izričito propisuje i da oni koji prskaju bilje moraju za to biti obučeni, kao i da su odgovorni za sve aktivnosti i preduzimanje mera predostrožnosti kada koriste sredstva za zaštitu bilja.

Korisnik je dužan da obavesti vlasnike parcela koje se graniče sa parcelom koja će biti tretirana o primeni sredstava za zaštitu bilja, najmanje 24 sata pre početka primene tih sredstava, kaže Cvetičanin.

Pre dva dana objavljen je i slučaj trovanja pčela kod Arilja, a pčelaru koji je već pretrpeo ogromnu štetu zbog toga, nadležni su ispostavili ogromne troškove uzorkovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: