Štrajk glađu zamrznut za praznike

Štrajk glađu grupe zaposlenih u fabrici "Jumko" u Vranju "zamrznut" je danas do kraja uskršnjih praznika.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.04.2014.

19:07

Default images

Ostali radnici, koji su štrajk prekinuli nakon obećanja republickih organa da će svi zahtevi zaposlenih biti ispunjeni nakon formiranja vlade, uredno su danas došli na posao.

Radnicima su overene zdravstvene knjižice i svima je uplaćeno po pet hiljada dinara.

Zaposleni koji su prekinuli štrajk rekli su za Tanjug da smatraju da svom i boljitku fabrike mogu da pomognu samo ukoliko rade i učine da fabrika opstane.

Član nadzornog odbora u ime Republike Srbije Branislav Popovic rekao je Tanjugu da fabrika Jumko ima perspektivu.

"Perspektiva Jumka je izvesna imaju ugovorene poslove za 400 miliona, nemaju bankarske kedite, nemaju dugove prema radnicima, nemaju nikakve dugove osim prema državi i prema lokalnoj samoupravi. Planiramo restruktuiranje fabrike, dovođenje investitora, smenu kompletnog rukovodstva i uvođenje reda koji trenutno ne postoji," rekao je Popović.

On je precizirao da je račun fabrike blokoran za oko 60 miliona dinara, u poslednje tri i po godine svi rdnici su primali po jednu zaradu mesečno a da su prethodna dugovanja prema njima od tri do šest plata.

Popović, takođe, naglašava, da dugovi prema zaposlenima iz perioda od pre 2003. godine, koji trebada im budu isplaćeni, iznose oko 600 evra po radniku.

Radnici Jumka u Vranju započeli su proteste 14. janura, prvo u krugu fabrike, nakon toga su krenuli u protesne šetnje, prošle nedelje blokirali su upravnu zgradu fabrike, a juče je jedan manji broj radnika otpočeo štrajk glađu koji je odmah dans zamrznut.

U međuvremenu, svim radnicima su overene knjižice, uplaćeno im je po pet hiljada dinara pred početak praznika i stigla su obećnja da će svima koji odlaze u penziju biti povezan radni staž.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

19 h

Podeli: