Jumko: Šteta od štrajka 550 mil.RSD

Zbog tromesečnog štrajka radnika Jumko je izgubio ugovorene poslove u vrednosti od 400 miliona dinara, kaže predsednik nadzornog odbora Branislav Popović.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 17.04.2014.

16:36

Default images

Popović je agenciji Beta rekao i da je u pokretanje proizvodnje u "Jumku" u ovom trenutku potrebno uložiti 150 miliona dinara.

Prema njegovim rečima, proces proizvodnje u kompaniji "Jumko", koja se poslednjih godina specijalizovala za šivenje uniformi, "od konca do uniforme traje četiri meseca".

"Uniforme se proizvode tako što se počinje od sirovog pamuka, odnosno ukoliko bi se proceš proizvodnje u punom obimu započeo danas, finalni proizvod bi mogao da se isporuči za četiri meseca. Ukoliko bi se štrajk nastavio još dva meseca znači da bismo finalni proizvod mogli da imamo tek sledeće godine", rekao je Popović.

Radnici "Jumka" su u januaru počeli da štrajkuju, kako je naveo Popović, iz opravdanih razloga, ali je dodao da mu nije jasno zbog čega je štrajk nastavljen i nakon što su im u martu overene zdravstvene knjižice i isplaćene po dve minimalne plate, u skladu s prethodnim obećanjem ministra privrede Igora Mirovića i prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

"Nesporno je da će rukovodstvo 'Jumka' biti smenjeno, što je zahtev sindikata, nije sporna ni realizacija zahteva koji zavise od Vlade Srbije, ne znam čemu štrajk kada je već sve dogovoreno", rekao je Popović.

Dodao je da ostvarivanje zahteva radnika može da se nastavi nakon konstituisanja Vlade Srbije i usvajanja rebalansa budžeta, što je sindikalnim čelnicima i rečeno na sastanku prošle nedelje u Ministarstvu privrede.

Predsednik nadzornog odbora je rekao i da u "Jumku" nije potpuno stala proizvodnja zahvaljujući grupi od oko 700 radnika koji su se izjasnili da hoće da rade.

Prema njegovim rečima, kompanija je zahvaljujući tome danas dobila pozajmicu od koje je svim radnicima isplaćeno po 5.000 dinara, nakon čega su radnici koji su štrajkovali prekinuli blokadu upravne zgrade "Jumka".

"Formirala se grupa radnika koja više nije želela da učestvuje u štrajku i zahvaljujući njima u 'Jumku' se radi. Njih su uznemiravali radnici koje je organizovala predsednica ASNS u 'Jumku' Snežana Veličković, zbog čega joj je uručeno rešenje o suspenziji sa opomenom da će dobiti otkaz ako tako nastavi", tvrdi Popović.

Naveo je i da radnicima koji štrajkuju i traže šest zaostalih plata kompanija te plate duguje iz 2009. i 2010. godine, a da je "za poslednjih 48 meseci isplaćeno 46 plata".

Prema njegovim rečima "među zahtevima štrajkača ima onih koji ne zavise od Vlade, kao što je zahtev da bivši direktor 'Jumka' Zoran Stošić povuče krivičnu prijavu protiv predsednice ASNS u toj kompaniji Snežane Veličković".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: