Srpske banke prvi put u minusu

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić izjavio je da su banke u 2013. godini ostvarile gubitak od 18 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 17.04.2014.

12:44

Default images

Dugalić je na predstavljaju najnovijeg izveštaja kreditnog biroa UBS istakao da su podaci sa kraja godine ukazali da je dobit banaka između dva i tri odsto, ali da je to na kraju decembra ipak korigovano i da su banke u gubitku.

Za to je, prema njegovim rečima, "zaslužan" prvo pad kamata na kredite, a drugo smanjenje kreditne aktivnosti za oko 10 odsto i indirektni otpis plasmana na kraju godine.

Podaci su takvi da je 31.12.2013. godine 15 banaka ostvarilo gubitak, uključujući i Univerzal banku, dok je 15 banaka poslovalo pozitivno. Dugalić je podsetio da su od 2002. godine u Srbiju počele da dolaze banke sa stranim kapitalom, a kako je rekao, od te godine zaključno sa 2013, one su ostvarile pozitivan rezultat u iznosu od 1,551 milijarde evra (pre oporezivanja).

U tom periodu su, kaže on, banke zabeležile i gubitak u iznosu od 537 miliona evra, što znači da je neto dobit koju su banke ostvarile u tih 12 godina iznosila 1,14 milijardi evra.

"Prošle godine su samo tri kompanije u Srbiji zaradile oko pola milijarde evra i svi kažu da je to odlično, ali kad banke zarade dva puta više za 12 godina, onda kažu kako one pljačkaju narod. Pa kako to?!", zapitao se Dugalić.

On je ukazao na to da nije problem da banke daju kredite, ali je postavio pitanje - kome.

Postoje uslovi koje propisuje NBS i postoji klasifikacija preduzeća, rekao je Dugalić i dodao da ako je firma na primer bila u blokadi, onda ona ne spada u kategoriju A, nego recimo, u kategoriju D, gde je trošak banke daleko veći.

"Ako banka firmi iz kategorije D odobri milion evra kredita, isto toliko mora da odvoji i na ime rezervacije. Za kategoriju A rezervacija nije potrebna", rekao je Dugalić.

On je istakao da je koeficijent likvidnosti banaka 2,5 ( bazelski minimum je jedan), što znači da banke raspolažu novcem u svakom trenutku kad klijent dođe.

"Dobro je što su u svakom trenutku banke likvidne, a s druge strane, loša je prevelika likvidnost, jer je mnogo para umrtvljeno i nije plasirano kroz kredite", poručio je Dugalić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

13 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: