Kad učenici vode kompanije

Med od maslačka, pekmez od trnjina, grilovani sir i surutka proizvodi su kojima se diči osam Novosađanki, “radnica” učeničke kompanije “ADSP Kru”.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 17.04.2014.

09:07

Default images

Kompanija je, inače, osnovana u Tehničkoj školi “Pavle Savić”.

Predstavili su se na proteklom Regionalnom sajmu učeničkih kompanija, koji je održan u Tržnom centru BIG, a temelje se na ideji plasiranja zdravih prehrambenih proizvoda, zaboravljenih poslastica koje su nekada krasile svačiju policu u špajzu.

"Med od maslačka veoma je zdrav, u proizvodnji koristimo cvetove biljke, koji višestruko pomažu u očuvanju zdravlja. Odličan je za ublažavanje urinarnih tegoba, kašlja, smanjenje masnoće u krvi i želudačnih tegoba. Pekmez od trnjina koristi se za ojačavanje imuniteta, povećava apetit, ubrzava metabolizam i višestruko je koristan", objašnjava učenica trećeg razreda te škole i “zaposlena” u kompaniji Milica Đermanović. Kompanija postoji duži niz godina, a nasleđuje se sa generacije na generaciju.

"Kada mi budemo završili školu, kompaniju će naslediti mlađi učenici. Cilj nam je da ime našeg preduzeća bude prepoznatljivo na tržištu i da privučemo što veći broj potrošača, na osnovu čijeg mišljenja formiramo i stav o kvalitetu naših proizvoda", priča Đermanovićeva.

Uspeh temelje na timskom radu, a sve ideje o poboljšanju proizvoda i rada kompanije detaljno razmatraju i zajednički usvajaju. Nesebičnu podršku pružaju im mentori, profesori škole, čije savete veoma cene.

"U školi imamo laboratorije gde proizvodimo zdravu hranu, a u tom procesu pomažu nam profesori i laboranti. Proizvode plasiramo po naruybinama ili u pekarama, gde možemo da prodamo grilovani sir. U okviru naše kompanije posluju i pekari, čija peciva prodajemo u pekarama. Tokom školovanja u kompaniji smo stekli neprocenjiva iskustva i saznanja", objašnjava.

Na sajmu se predstavila i Poljoprivredna škola sa domom učenika iz Futoga u okviru koje posluje kompanija “Kotek”. Bave se proizvodnjom ukrasnih korpica, flaša, vaza i podmetača za čaše koje prave od recikliranog materijala.

"Pojedini proizvodi rađeni su dekupaž tehnikom, a ostalo je od recikliranih novina. Kupci budu iznenađeni, jer naši proizvodi izgledaju kao da su napravljeni od pruća. Potražnja je dobra, jer cene nisu visoke", kaže učenik Petar Krivokuća.

U toj kompaniji je zaposleno četvoro učenika, a narednih dana u nju će doći mlađi na kojima će firma ostati.

"Nasledili smo kompaniju od prethodnih učenika koji su se bavili proizvodnjom meda i ukrasnim sapunima, a mi smo tu delatnost promenili. Naše proizvode izlažemo na različitim sajmovima, a firmu mogu da ocenim kao uspešnu", kaže Krivokuća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: