Afera na pomolu - trgovina strujom?

Elektroprivreda Srbije demantovala je navode Saveta za borbu protiv korupcije da je EPS imao gubitke od 30 miliona evra zbog razlike u ceni struje.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 16.04.2014.

14:35

Default images

EPS demantuje i da je omogućio da licencirani trgovci zarade gotovo 49,5 miliona evra.

"Podaci koje je Savet za borbu protiv korupcije dobio od EPS-a apsolutno su tačni, što tvrdimo i posle naknadno sprovedene provere tih podataka", poručili su iz EPS-a.

U EPS tvrde da su razlike u podacima o količinama električne energije nastale usled netačnog tumačenja podataka koje su dostavili EPS, Elektromreža Srbije i Uprava carina, jer se ti podaci ne odnose na iste pojmove, zbog čega su i podaci o izvozu i uvozu sasvim različite.

"Direktnim poređenjem ovih brojki nije moguće uraditi tačnu analizu i zato izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije nije tačan", zaključuje EPS u saopštenju. Savet za borbu protiv korupcije objavio je ranije danas da je utvrdio velike razlike u količinama električne energije koju je EPS uvezao i izvezao od 2010. do 2012. godine, kao i da je zbog velikih razlika u ceni uvezene i izvezene struje u tom periodu EPS ostvario manje prihode za oko 30 miliona evra.

Osim te konstatacije, Savet je naveo i da je razlika u ceni električne energije, kojom je EPS trgovao u istom periodu, licenciranim trgovcima na tržištu Srbije omogućila prihod od 49.436.019,80 evra.

U EPS-u objašnjavaju da je to javno preduzeće od 2010. do 2012. imalo obavezu da snabdeva sve kupce u Srbiji električnom energijom i da isporučuje električne energije po dugoročnim ugovorima (sa EP Crne Gore).

"Potrošnja kupaca u Srbiji je značajno veća tokom grejne sezone i prevazilazi proizvodne mogućnosti elektrana EPS-a. Tada EPS mora da kupuje energiju", dodaju u EPS-u.

U saopštenju se napominje i da van grejne sezone prozvodni kapaciteti imaju višak u odnosu na potrošnju, tako da se električna energija mora prodavati na tržištu ili se preliva voda na hidroelektranama. Cena električne energije se formira na tržištu na osnovu ponude i tražnje i tokom grejne sezone cena je znatno veća nego van grejne sezone, a zbog ovih okolnosti, kako je ukazano, EPS je doveden u poziciju da mora da kupuje električnu energiju kada je energija skuplja na tržištu, a da je prodaje kada je jeftinija.

"EPS je kupovao električnu energiju na tržištu u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, a što je potvrđeno prilikom kontrole Državne revizorske institucije za 2011. i 2012. godinu. Primenjujući Zakon o javnim nabavkama, jedini kriterijum za izbor ponuđača je bila minimalna cena električne energije kada je EPS kupovao električnu energiju", navedeno je u saopštenju EPS.

"Stav da je EPS ostvario manje prihode za oko 30 miliona evra zbog razlike u ceni nije relevantan niti precizan, jer razlika u ceni nije ostvarena pri kupovini i prodaji u istim tržišnim periodima", tvrde u EPS.

U saopštenju se takođe tvrdi da stav Saveta, da je razlika u ceni kojom je EPS trgovao omogućila licenciranim trgovcima prihod od 49.436.019,80 evra, - "nije tačan, jer nije im EPS omogućio razliku u ceni, već tržište električne energije".

"Činjenica je da su trgovci prodavali EPS-u kada je imao manjkove i kada je cena bila veća, a kupovali od EPS kada je EPS imao viškove kada je cena na tržištu manja", prezirano je u saopštenju.

Finasijski gubitak za period od 2010. do 2012. godine, po obrazloženju EPS-a je nastao zbog činjenice da proizvodni sektor EPS ne može da odgovori potrebama za električnom energijom u Srbiji tokom grejne sezone, a ne zbog poslovnih odluka za kupovinu i prodaju energije, ponovili su u tom javnom preduzeću.

U EPS tvrde da su razlike u podacima o količinama električne energije nastale usled netačnog tumačenja podataka koje su dostavili EPS, Elektromreža Srbije i Uprava carina, jer se oni ne odnose na iste pojmove, zbog čega su, dodaju, i podaci o izvozu i uvozu sasvim različite.

EPS ukazuje da je tvrdnja Saveta da se podaci EPS-a i EMS-a razlikuju posledica toga što podaci EMS-a sadrže, pored podataka o prekograničnom uvozu i izvozu, i podatke o količinama koje je JP EPS uvezao i izvezao po dugoročnim ugovorima o poslovno-tehničkoj saradnji sa elektroprivredama Crne Gore i Republike Srpske koji nisu komercijalnog, već tehničkog karaktera. Savet za borbu protiv korupcije navodi da je nepoklapanje podataka utvrdio analizom stanja u oblasti trgovine električnom energijom, a nakon primljene predstavke građana u kojoj se ukazuje na nezakonitosti u trgovini strujom na tržištu Srbije.

U izveštaju o trgovini električnom energijom, koji je dostavljen Vladi Srbije, navodi se da su analizom dobijenih podataka od Elektroprivrede Srbije (EPS), Elektromreže Srbije i Uprave carina, uočene velike razlike u količinama električne energije koju je uvezao i izvezao EPS u periodu od 2010. do 2012. godine, iako bi ti podaci shodno instrukciji Ministarstva finansija od 6. avgusta 2009. godine trebalo da budu istovetni.

Pored višestrukih razlika u količinama, Savet je uočio i velike razlike između cene uvezene i izvezene električne energije, zbog čega je EPS od 2010. do 2012. godine imao manje prihode za oko 30 miliona evra, dok su drugi licencirani trgovci električnom energijom ostvarili prihod od 49,4 miliona evra.

Savet je od Poreske uprave dobio podatak da je licenciranim trgovcima električnom energijom po osnovu prometa električnom energijom u tom periodu vraćen PDV u iznosu od 12,48 milijardi dinara, u zakonskom roku, bez obzira na to da li su trgovci izmirili svoje poreske obaveze prema budžetu ili nisu.

"Poreska uprava nije u mogućnosti da proverava količine električne energije koje se iskazuju na fakturama licenciranih trgovaca, kao i njihove vrednosti na osnovu količina, pa ostaje sumnja da tu kontrolu niko ne vrši, što stvara prostor za zloupotrebe, imajući u vidu da nadležne institucije imaju potpuno različite podatke o iskazanim količinama električne energije koja se prometuje na tržištu Srbije", navodi se u saopštenju Saveta za borbu protiv korupcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: