Žive kao bubreg u loju, a gubitaši

Predsednik SNS Aleksandar Vučić kritikovao je ponašanje menadžmenta u javnim preduzećima, ističući da "oni ne rade za svoja privatna preduzeća već za državu".

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 15.04.2014.

18:00

Default images

Vučić je poručio da oni ne mogu da žive kao bubreg u loju dok građani jedva preživljavaju.

Vučić je, obraćajući se članovima Glavnog odbora stranke, rekao da srpska javna preduzeća donose gubitke, iako imaju monopolski položaj, navodeći primer "Srbijašuma" i Državne lutrije Srbije.

"Za tri godine uspeli su u Državnoj lutriji da naprave gubitak od 1,5 miliona evra, to je jedinstven slučaj u svetu, na celoj kugli zemaljskoj, kao i Srbijašume. Imate kocku pod svojom kontrolom i imate gubitak, imate šume kao prirodni resurs, i u gubitku ste, kako je to moguće?", upitao je Vučić.

On je rekao i da država na ovaj ili onaj način upumpava 150 miliona evra u Železnice, a da preduzeće posluje s gubitkom te "železnicu de fkcto nemamo". Govoreći o poslovanju EPS-a, Vučić je objasnio da menadžment tog preduzeća tvrdi da ima dobitak od 200 milijardi, ali da, kad im se kaže da taj novac prebace države, "odgovaraju da nemaju keš".

"Kažete im - dajte za sledeću godinu, odgovaraju - za sledeću godinu planiramo gubitke. A šta je bilo od razvojnih projekata, investicija? - Ništa", naveo je Vučić, dodajući da je slična situacija u svim preduzećima.

Pomenuvši direktore koji od države pokušavaju da sakriju gubitak, da bi imali više para za sledeću godinu, umesto da daju novac u budžet, Vučić je poručio:

"Pa niste postavljeni tamo da biste vodili svoje firme, već da bi za državu donosili pare, a ne da živite ko bubreg u loju, dok građani nemaju."

Navodeći da nije normalno da su plate u javnim preduzećima dva puta veće nego u privatnim, i to ne zato što su zaposleni tu pametniji, već što je država omogućila monopol, Vučić je rekao da se ne plaši pretnji štrajkom i sindikatima, a ni socijalnog bunta, jer mu je savest čista.

"Nisam kriv ni za jednu uništenu, privatizovanu fabriku, dinara nisam imao, niti me zanima. Pomažem gde mogu, ali neću da uništavam budućnost naše dece da bih svakom ispunjavao hirove ili da bih nekoga sklanjao sa ulice. Nema više zauzimanja pruga i auto-puteve", rekao je Vučić.

On je, međutim, poručio i da će se svi štrajkovi poštovati i da radnici mogu da "viču ispred vlade šta hoće", da će naći rešenje tamo gde može, a gde ne može - rešenja neće biti. Vučić je rekao i da ne može da se dogodi da se, prilikom izbora direktora nekog preduzeća ili nadzornih odbora, "jedni zalažu za jedno, drugi za drugo, treći za treće", a kada vlada donese drugačiju odluku, "oni se ne sastanu, jer su rešili da to nije dobro rešenje".

"Je l' vi stvarno mislite da to tako može, jer neko drugi misli da ima bolje rešenje?", upitao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: