Radulović: 15. maja dolazi haos

Bivši ministar privrede Srbije Saša Radulović ocenio je da vlada mora hitno da usvoji izmene Zakona o stečaju.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 15.04.2014.

16:49

Default images

Prema njegovim rečima, tim zakonom vlada bi sprečila haos koji 15. maja može izazvati ukidanje zabrane naplate dugova preduzeća u restrukturanju.

"Kada se skine moratorijum svi poverioci, a ima ih na hiljade, mogu da pokrenu izvršenje naplate svojih potraživanja. To su ogromna potraživanja, to su milijarde evra. To čerupanje, koje bi moglo nastupiti, jedino sprečava pokretanje stečaja", rekao je on na konferenciji za novinare u Udruženju građana "Dosta je bilo".

Radulović je precizirao da će od 15. maja, prema odluci Ustavnog suda Srbije, sve firme kojima su preduzeća u restrukturiranju dužna moći da naplaćuju potraživanja u sudskim postupcima ili do pokreću stečajeve u dužnicima. Kako je istakao, prvi kandidat je Rudarsko-topioničarski basen (RTB) "Bor", koji ima ogromna dugovanja koja ne moze da izmiri.

"Sličan problem ima i sve i jedno od 151 preduzeće u restrukturanju, tu su i Ikarbus, Galenika, Politika", naveo je bivši srpski ministar privrede, koji je podneo ostavku zbog zaustavljanja reformi u privredi.

Radulović je istakao da je bitno da se restruktuiranje do kraja završi zakonski do 15. maja i da je jedini put da se to uradi kroz predložene izmene Zakona o stečaju. On je podsetio da je Ministarstvo privrede, koje je on vodio krajem prošle godine pripremiloi izmene zakona o stečaju, o privatizaciji i o radu, koji su bili potrebni da bi se restruktuiranje završilo do 15. maja ali da su usvajanje tih zakona sprecili Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka uz pomoć sindikata na dirigovanim protestima.

"Rezultat tog neodogovornog ponašanja i odustajanja od reformi je pretnja haosom koja sledi 15. maja. Zaustavili sve što smo radili i došli u situaciju da nam sad gori pod nogama", rekao je on.

Radulović je napomenuo da je tadašnje ministarstvo napravilo plan restruktuiranja, koji bi omogućio da preduzeća budu očišćena od dugova i stavljena na zdrave noge.

"Rešenje i dalje postoji. Moralo bi ubrzano da se radi. Predlozi izmena zakona o radu i stečaju, koji su predloženi krajem 2013, zajedno sa podzakonskim aktima, morali bi da prođu do 15. maja", rekao je on.

Prema rečima Radulovića, paralelno bi trebalo uraditi neke poslove u preduzećima u restrukturiranju kako bi mogli da uđemo u njihovo finansijsko restrukturiranje.

"Postoje i druge opcije kojima smo pribegavali u prošlosti, a to je ignorisanje odluka ustavnog suda i zakona. Biće zanimljivo videti šta će vlada uraditi", rekao je bivši mimistar privrede Srbije Saša Radulović.

O restrukturiranju preduzeća i o tome šta će se dogoditi 15. maja, Radulović je pisao i na svom blogu. Opširnije možete pročitati OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: