"Predsednik u poseti selu (FOTO)

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je u selu Deliblato da je poljoprivreda grana o kojoj sada treba najviše razmišljati i više ulagati.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 15.04.2014.

14:24

Default images

On je, nakon obilaska domaćinstva Dimitrija Margana, povodom otpočinjanja setve kukuruza, ukazao da Srbija ima tržište i kupce za svoje poljoprivredne proizvode, kao i izvanrednu zemlju, vodu i vazduh i ljude koji dobro rade.

"Samo treba da imaju nadoknadu i da osete da su uradili nešto korisno ne samo za zemlju već i za porodicu", poručio je Nikolić.

On je objasnio da je u vreme početka setve kukuruza želeo da obilaskom domaćinstva porodice Margan u Deliblatu podstakne vladu i druge ljude u Srbiji da razmišljaju da priče o poljoprivredi treba konačno da se pretoče u dela.
Foto: Tanjug
"Industriju ćemo sistematski strpjivo obnavljati, ali za to trebaju godine, možda i decenije. Poljoprivreda može svake godine da se obnovi, samo ako se pronađe dovoljno sredstava i ako je država spremna da uloži u poljoprivredu, a poljoprivrednici će to vratiti", uveren je predsednik Srbije.

On je, u izjavi novinarima, kazao da je mnogo problema stvoreno u poljoprivredi, o čemu je čuo i danas u Deliblatu, kao što su problemi oko zakupa zemljišta, cene proizvoda, sigurnosti naplate onoga što predate, kako lokalne samouprave rasporedjuju zemljište.

Takođe je ukazao i na probleme koji seljaci sami sebi stvaraju, kao što su usitnjeni posedi i nemogućnost da se izvrši komasacija.
Foto: Tanjug
Uz ovako visoke cene, plaćanje zakupa i ulaganja teško je da seljacima nešto ostane, smatra Nikolić.

On je ocenio da ni pšenicu više nije jeftino proizvoditi, jer zahteva puno sredstava i rada, a da dodatni problem može da stvara i suša, a mi se i ne pripremamo da se borimo protiv nje. "Ako se država organizuje pre setve onda će žetva biti dobra", ukazao je Nikolić.

Dimitrije i Aleksandar Margan požalili su se predsedniku da je najveći problem što ne postoje zagarantovane cene u poljoprivredi.
Foto: Tanjug
Oni su rekli da ne znaju kada poseju nešto kakva će cena biti, dodajući da se cene stalno menjaju, odnosno da padaju cene poljoprivrednih proizvoda.

Kao primer Margani su naveli suncokret koji je koštao 57 dinara, a prošle godine pao na 27, ili žito koje je prošle godine koštalo svega 14 do 15 dinara.

Takođe su naveli da su klimatski uslovi sve teži i da seljaci moraju mnogo više truda i preparata da koriste, što im povećava troškove.
Foto: Tanjug
Nikolić je danas u Deliblatu prisustvovao setvi kukuruza u Marganavom vlasništvu, a potom obišao domaćinstvo porodice.

Prolećna setva je u toku, a u aprilu počinje i setva najznačajnije ratarske kulture - kukuruza na oko 1,3 miliona hektara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: