Neispravan med povučen iz prodaje

Sa tržišta Srbije iz prodaje je povučen med pet proizvođača pošto njihovi proizvodi nisu odgovarali parametrima bezbednosti i kvaliteta.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 15.04.2014.

14:06

Default images

Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da je povučen med proizvođača "Irikom" iz Beograda, preduzeća "Aza" iz Ledinaca, "Honey" iz Vučka, Biomeda iz Beograda i gazdinstva Mijačković.

U saopštenju se podseća da je Republička veterinarska inspekcija, u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) sredinom marta počela intenzivnu i sveobuhvatnu kontrolu bezbednosti i kvaliteta meda u zemlji, i dodaje da je akcija obuhvatila kontrolu ukupno 182 uzorka meda. Uzorci su većinom uzimani u maloprodajniim objektima većeg obima prometa, i to u prodavnicama Tempo, Maksi (Maxi), Idea, Roda, DIS, Inetreks (Interex), Metro, na zelenim pijacama, i u maloprodajnim objektima manjeg obima prometa - samostalnim trgovinskim radnjama.

Med je, kako se navodi, ispitivan u akreditovanim laboratorijama u skladu sa Pravilnikom o kvalitetu i drugim zahtevima za med, druge pčelinje proizvode, preparate na bazi meda i drugih pčelinjih proizvoda, a rezultati su ukazali na grupu proizvođača čiji proizvodi u najvećem broju uzoraka nisu odgovarali parametrima bezbednosti i kvaliteta.

Ova akcijska kontrola, podseća Ministarstvo, imala je za cilj otkrivanje falsifikata meda na tržištu, kao i meda čiji je kvalitet značajno smanjen usled neadekvatne obrade i skladištenja.

Akcija je pokrenuta na osnovu saznanja SPOS-a o pojavi veće količine meda sa maloprodajnom cenom ispod veleprodajne odnosno otkupne cene meda.

Ministarstvo poljoprivrede - Uprava za veterinu je u toku 2013. godine uspostavila informacioni sistem obeležavanja i registracije pčelara i pčelinjih društava, kao i evidenciju privremenih stajališta (selišta), odnosno počela poslove vezane za kreiranje katastra pčelinje paše.

Cilj ovakvog informacionog sistema u pčelarstvu omogućava uspostavljanje sledljivosti u proizvodnji meda, i podizanje poverenja u med čije je poreklo iz Srbije, s obzirom da u ovom trenutku Srbija spada u priznate i značajne izvoznike sortnog-monoflornog meda, kako u zemlje EU tako i u treće zemlje.

Pred početak pčelarske sezone u 2014. godini u Srbiji je obeleženo preko 550.000 košnica i registrovano preko 13.000 pčelara, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: