Smart telefon plaća i GSP prevoz

Novosađani koji imaju pametne telefone uskoro će gradski prevoz moći da plaćaju preko mobilnog, znaće kada stiže bus, a imaće i još mnogo drugih pogodnosti.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 15.04.2014.

08:42

Default images

Sve ove novine biće omogućene Evropskim projektom za istraživanje, razvoj i inovacije “Mobiwallet” ("mobilni novčanik").

Ovaj pionirski projekat će svaki smartfon, koji je povezan na internet, pretvoriti u sredstvo plaćanja. U GSP još ne znaju koliko će tačno koštati karta, “ali svakako neće biti skuplja nego danas”. U projekat će biti uključene dve autobuske linije, ali još nije određeno koje. U projektu će učestvovati hiljade putnika, a njihovi komentari će se prikupljati i analizirati radi provere da li ova nova tehnologija odgovara njihovim potrebama. Projekat traje 30 meseci i ako se pokaže kao funkcionalan, GSP će ostati vlasnik kompletne opreme i suvlasnik intelektualne svojine na ovom patentu.

Dragana Dojčinović iz GSP-a kaže da će na stanicama biti postavljeni kodovi koje će građani moći da fotografišu pametnim telefonima.

"Ta aplikacija će automatski izbacivati informacije sa te stanice koja je građanima potrebna. Saznaće za koliko minuta stiže autobus, koje gradske mreže sve prolaze kroz tu stanicu, moći će da prave željenu rutu, a ta ista aplikacija će ih o svemu obaveštavati", kaže Dojčinovićeva.

U GSP-u kažu i da će građani moći da dopune svoja sredstva u “mobilnom novčaniku”. Novi sistem sadržaće i različite aplikacije, koje će omogućiti da građani unapred planiraju putovanja, dobiju specijalne popuste i ponude, pa čak rezervišu i plate mesta na gradskim parkiralištima...

Novosađanin Miloš Janković kaže da još nije siguran kako će “mobilni novčanik” funkcionisati, ali mu se čini da će doneti dosta pogodnosti.

"U svakom trenutku ću znati za koliko stiže bus, a ako kod sebe nemam novca, neću morati da brinem o kupovini karte. Sve ću moći preko telefona", kaže Janković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

20 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: