E-nabavke za ogromne uštede

Sprovođenje nabavki elektronskim putem donelo bi ogromne uštede Srbiji, a EU godišnje na taj način uštedi i do 60 miliona evra.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 14.04.2014.

11:57

Default images

Generalni direktor elektronske trgovinske platforme "i-Tender " Aleksej Serous kazao je da se sprovođenje nabavki u elektronskom obliku već duže primenjuje u svetu i da se pokazlo kao najefikasniji način povezivanja kupca i prodavca.

"Ovakav vid trgovine omogućava da se u jedinstvenom informacionom i trgovinskom prostoru objedine kupci i prodavci kako bi što efikasnje obavili svoje kupo-prodajne odnose", kazao je on.

Prema njegovim rečima, osnovni principi elektronske trgovinske platforme "iTender" su konkurencija i transparetnost, jer je moguće učešće velikog broja ponuđača u nabavkama, kao i razmena informacija na svim etapama ugovaranja poslova, od objavljivanja nabavke do zaključenja ugovora.

"Naručioci besplatno objavljuju nabavke na platformi u vidu tendera ili aukcija, a ponuđači mogu da učestvuju na principu ravnopravne konkurencije i slobodnog tržišta", objasnio je Serous.

Menadžer za razvoj "i-Tedera" Aleksdandra Jovanović kazala je da se kod nabavki u vidu aukcija ponuđači nameću u realnom vremenu između sebe i pobednik je onaj ko ponudi najnižu cenu, dok kod tendera nema nadmetanja u realnom veremenu već naručilac određuje pobednika na osnovu kbvaliteta ponude, cene i ostalih faktora.

Ona je istakla da je preduslov za rad na platformi posedovanje sertifikata elektronskog potpisa, da je registracija obavezna i besplatna, dok su korisnici u obavezi da pružaju adekvatne i važeće podatke i da učestvuju u nabavkama po principu ravnopravne konkurencije.

Prema njenim rečima, perspektiva razvoja ove platforme je prodaja i izdavanje nekretnina, privatizacija preduzeća i preuzimanje potraživanja.

"Elektronska trgovinska platforma 'i-Tender' je ponuda državnoj upravi, ali i privredi Srbije da olakša svoje poslovanje", naglasila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: