Nema kartice bez plaćenih računa

Mnoge banke sve teže izdaju građanima kreditne kartice, kako novim tako i starim klijentima čijem je „plastičnom novcu“ istekao rok važenja.

Srbija

Izvor: Novosti

Ponedeljak, 14.04.2014.

08:45

Default images

Da bi se došlo do kartice ili da bi se ona produžila, sada je, naime, potrebno mnogo strpljenja i brdo papira - od potvrde o zaposlenju do poslednjeg plaćenog računa za fiksni telefon.

Ukoliko, pak, neko nema fiksni telefon, moraće da ima dodatno obezbeđenje da bi dobio kreditnu karticu. A i kad se pribave svi papiri, valja sačekati bar mesec dana da se preuzme. Bankari kažu da su rigorozni, jer je sve više građana koji ne izmiruju svoje obaveze na vreme. Upravo je najveće kašnjenje u namirivanju obaveza po osnovu kreditnih kartica i, prema podacima Kreditnog biroa, ono iznosi 13,9 odsto.

U Srbiji je do sada izdato nešto više od milion kreditnih kartica koje koristi oko 900.000 građana i oko šest miliona debitnih kartica, koje upotrebljava nešto više od četiri miliona klijenata. Banke su odobrile 85,6 milijardi dinara limita, ali se koristi manje od polovine ovog iznosa. Glavni razlog su male plate i visoke kamate za korišćenje kreditnih kartica.

Niska primanja su razlog što mnogi građani i ne mogu da dobiju kreditnu karticu, a oni koji je već imaju moraju da prođu novo „skeniranje“ da bi je ponovo posedovali. Uz to, dok traje provera, a to je sada od dve do tri nedelje, a nekad i duže od mesec dana, ne mogu da plaćaju karticom ništa, ali u roku moraju da izmiruju svoje obaveze, odnosno da plate račun. Za to nema nikakvog odlaganja.

"Koristim karticu jedne strane banke već godinama, a sada mi je istekla i niko mi nije rekao da moram da podnesem kompletnu novu dokumenataciju, kao da je prvi put uzimam", kaže Z. M. iz Beograda.

"Tek kada sam otišao na šalter da pitam zašto nisam dobio novu karticu, rekli su mi da postoji nova procedura. Inače sam revnostan klijent i sve račune za kreditnu karticu izmirujem na vreme. Banka ima uvid i u moja primanja, jer mi zarada ide na njen tekući račun. Sada ću bez kreditne kartice, kako su mi rekli, biti dve do tri nedelje, jer toliko traje procedura izdavanja", navodi.

Bankari ne žele da obrazlažu zbog čega je procedura ista i za dugogodišnje uredne klijente i za one koji su problematični.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: