I od otpada se može zaraditi

Reciklaža otpada je unosan posao kojim se u Srbiji, bavi sve više ljudi.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 13.04.2014.

19:00

Default images

Reciklaža je najmlađa industrijska grana u Srbiji, koja je u poslednje tri godine zaposlila više od 10.000 ljudi, a 2.200 firmi u našoj državi se bavi ovom delatnošću.

Međutim, ukoliko se ne rešie neke ključne stvari, sve ovo može biti ugroženo.

"Poslednje dve godine, već mogu da kažem da reciklažna industrija beleži lagani pad. U 2013. smo reciklirali 25 odsto manje nego u 2012. i isti trend se nastavlja u 2014. Neophodno je da reciklažna industrija bude u okviru nezavisnog ministarstva ekologije, da se po hitnom postupku odmah po rekonstituisanju skupštine usvoji set zelenih zakona kojima bi se konstituisao Fond zelene ekonomije i treća ključna stvar je predvidivo poslovanje", kaže Ana Petrović Vukićević, predsednica udruženja reciklera Srbije.

Dok se u Evropskoj uniji reciklira približno 50 odsto otpada, u Srbiji je ovaj procenat daleko manji i upravo u tome leži ogroman potencijal reciklažne industrije Srbije, ali i srpske privrede.

"U tom smislu su predviđena sredstva do 2018. godine u iznosu od 10.5 milijardi evra, za implementaciju kompletnih odnosa pitanja životne sredine. S obzirom da pretendujemo da budemo članica Evropske unije, planiramo da uložimo u upravljanje otpada, da uložimo u infrastrukturu, jer mi u ovom trenutku kao država imamo negde između 10 i 15 odsto reciklaže otpada. Što je složićete se malo", navodi Stana Božović, državni sekretar u Ministarstvu energetike, razvoja i životne sredine.

Javnost mora biti svesna da otpad ima svoju vrednost. Srbija gubi milione na neiskorišćenim sekundarnim sirovinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: