Može u privatni sektor, cena 9.000€

Direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić smatra da bi 30.000 radnika godišnje iz javnog sektora moglo da se prebaci u privatni.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Utorak, 08.04.2014.

09:19

Default images

Na pitanje koliko je u ovom momentu realno da se višak zaposlenih iz javnog sektora prebacuje u privatni i koliko bi ih se sada moglo zaposliti kod privatnika, Rajić veli da potencijala u realnom sektoru ima, ali da se ništa ne može precizirati dok se takav program ne donese.

"Radno mesto u javnom sektoru u Srbiji košta oko 9.000 evra, što uključuje sve troškove njegovog održavanja, a taj bi se novac odvajao u fond iz kojeg bi se raspisivali programi za privatne firme. One bi sigurno zaposlile viškove, pod uslovom da dobiju tih 9.000 evra po radniku, kao kredit sa jedan odsto kamate", objašnjava Rajić. Kako je naveo, od oko stotinu hiljada privrednih društva i preduzetnika u Srbiji je oko 28.000 kvalitetnih, ali mnoge od tih zdravih firmi nemaju znatnu imovinu i sredstva za garancije da bi podigle kredite.

Naš sagovornik napominje da je u Srbiji čak 45 odsto zaposlenih na državnim jaslama, dok ih je u istočnoevropskim zemljama 18 procenata, a u EU oko 12 odsto. Realan broj zaposlenih u javnom sektoru kod nas bi bio oko 350.000, veli on. Pomenimo, prema podacima Ministarstva finansija, ovaj sektor ima 781.000 od ukupno 1,7 miliona zaposlenih.

Međutim, da bi privatni sektor mogao da zaposli višak radnika iz javnog, neophodno je, pre svega, uraditi dve ključne stvari – smanjiti birokratiju i namete, napominju u Uniji poslodavaca Vojvodine.

"To su, zapravo, dve glavne poluge koje će nama u realnom sektoru omogućiti da otvaramo radna mesta. Kad nam se ta omča skine s vrata i kada povećamo promet, naravno da ćemo imati potrebu za radnom snagom", kaže predsednik Unije poslodavaca Vojvodine Stanko Krstin.

"Ako će država davati subvencije da bi se zaposlili ti ljude, nećemo se, naravno, toga odreći, ali je jasno da ne možemo mi u realnom sektoru veštački stvoriti radno mesto, otvoriti ga samo zarad te subvencije koju bismo dobili. Potrebno je da se napravi temelj, da ja kao vlasnik firme stvorim to radno mesto, pa tek onda postavljati pitanje koga da zaposlim. Tada dolazi momenat kada država može da izađe i kaže da se umesto zaposlenom koji je višak u javnom sektoru otpremnina dodeli za otvaranje tog radnog mesta. Tako će se pomoći i njemu i firmi koja će ga zaposliti, a najvažnije je da se to radno mesto održi", navodi.

Krstin naglašava da i dalje ogromna administracija i nameti prate osnivanje, odnosno postojanje firme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: