Državne usluge platite karticom

Oko 300 usluga koje se nalaze na portalu E-uprave za oko tri meseca biće moguće platiti preko ovog portala korišćenjem kartic.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 05.04.2014.

10:41

Default images

Direktor Uprave za Digitalnu agendu Dušan Stojanović je Tanjugu rekao da je namera da se omogući plaćanje preko interneta sa tri brenda kartica - nacionalnom "dina" karticom i međunarodnim karticama "viza" i "masterkard".

"Sa kartičarskim organizacijama je dogovoreno da provizija na ta plaćanja bude 0,7 odsto, bez obzira koju karticu osoba koristi", rekao je Stojanović.

Do sada je kompletno razvijen tehološki proces, kaže on, ali ova opcija još nije startovala, jer sa Ministarstvom finansija mora da se odabere banka prihvatioc.

"Morate da imate samo jednu banku koja će primati sve transakcije sa kartica koje su izdale druge banke", objašnjava on.

Prema njegovim rečima, ideja je da, čim sistem startuje, preko portala može da se plati karticom bilo koje od tri kartičarske kuće, ali navodi i da postoji mogućnost da najpre bude u upotrebi samo "dina".

"Lakše je sa "dinom", jer je za nju zadužena Narodna banka Srbije. Zato, ako se zakočimo sa odabirom banaka "dina" bi mogla da ide pre ostalih, ali nadamo se da do toga ipak neće doći", ukazao je Stojanović.

U narednih desetak dana, kako kaže, Uprava planira da omogući SMS notifikaciju, kako bi građani mogli da dobijaju informacije SMS porukom na mobilni telefon. Na primer, ako je gotova vozačka dozvola, korisnik će dobiti SMS obaveštenje.

"Radimo i na razvijanju dostave na kućnu adresu, što se očekuje u ovoj godini. Takođe, razvijamo i servis koji će omogućiti trudnicama da od kuće podnesu dokumenta za dobijanje nadoknade, što očekujemo da će do kraja godine biti moguće", objašnjava direktor Uprave za Digitalnu agendu.

Prema njegovim rečima, plaćanje preko Interneta sada je moguće za one koji koriste e-banking, ali je cilj da oni plaćaju preko jedne uplatnice i da dobiju kompletnu uslugu na jednom mestu. Korišćenjem usluga E-uprave, korisnik ima opciju objedinjene naplate, a Uprava za trezor, kako kaže, kasnije raspodeljuje novac kome treba.

Stojanović je najavio i da će do kraja oktobra biti pušten u rad servis koji će omugućiti građanima da vide koliko su dužni za porez u svih 160 opština, istoriju uplata i objedinjenu naplatu poreza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: