Kinezi upošljavaju "14. oktobar"

Kineska kompanija "Xi An Sg Imp&Exp Trading" nudi "14. oktobru" saradnju u proizvodnji čeličnih stubova, poslova vrednih 15 miliona evra.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 04.04.2014.

13:47

Default images

Kako je Tanjugu rekao direktor fabrike, Dragi Nestorović, posao koji se odnosi na proizvodnju stubova, vredan oko 690.000 evra, već je prihvaćen, ponuda je usaglašena i "14.oktobar" je dobio predlog ugovora koji treba da potpiše.

Prema njegovim rečima, u toku je izrada i usaglašavanje ugovora za drugi deo posla koji je mnogo veći, a sledeće nedelje bi trebalo da bude poznato da li je ponuda prihvaćena u celosti ili samo u delu proizvodnje stubova, nakon čega će uslediti zvanično potpisivanje ugovora.

Ukoliko se sa Kinezima postigne celokupan ugovor, "14.oktobar" ima rok od godinu dana da završi kompletan posao za koji bi bilo angažovano više od 300 radnika, i to pre svega u delu fabrike koji je najmanje uposlen- u mašinskoj obradi.

Između ostalog, planira se dnevna proizvodnja od oko 75 osovina, a proizvodnju će, kako je objasnio Nestorović, finansirati kupac davanjem avansa od 40 odsto.

"Imamo problem da nađemo bankarske garancije za avansna sredstva, ali smo već u pregovorima sa nekim firmama i sa bankama, a uputićemo zahtev i ministarstvu finansija da nam pomogne država, jer je reč o ozbiljnom poslu i mislim da ćemo naći rešenje za to", istakao je on i dodao da je fabrika tehnološki spremna da obavi najavljene poslove.

Plan proizvodnje industrije mašina za 2014. godinu iznosi 1,2 milijarde dinara, kaže Nestorović i ukazuje da bi jedan ovakav posao to "pokrio", te da je "ovo nešto što '14.oktobar' ostavlja u životu i daje nadu da se može nastaviti rad".

Podsetivši da je fabrika ranije sarađivala sa Kinezima u domenu vojne industrije, Nestorović je ukazao da se sada prvi put obratila kineska firma sa konkretnim zahtevima u civilnom sektoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: