Fijat - spas za srpski izvoz

U prva dva meseca ove godine srpski izvoz je porastao za 18,2 odsto, a uvoz 3,5 procenata u odnosu na isti period lane.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 03.04.2014.

13:49

Default images

To je dovelo do smanjenja spoljnotrgovinskog deficita Srbije sa milijardu dolara na 813 miliona dolara. Vrednost izvoza bila je skoro 2,2 milijarde dolara, a uvoza tri milijarde dolara, navodi se u analizi privrednih kretanja Instituta za tržišna istraživanja (IZIT).

Rast izvoza je zabeležen prvenstveno zahvaljujući sektoru proizvodnje motornih vozila i prikolica, tačnije Fijatu, koji je u prva dva meseca ove godine plasirao robe u vrednosti od oko 393 miliona dolara, što je za oko 25,3 odsto više nego u isto vreme lane. Ukupan obim spoljnotrgovinske razmene Srbije sa svetom u periodu januar-februar 2014. godine iznosio je 5,2 milijarde dolara, što je čak 9,2 odsto više nego u istom periodu lane.

Što se tiče ostvarenog nivoa proizvodnje, u februaru je zabeležen njegov rast od četiri odsto na mesečnom nivou, dok je izuzimanjući uticaj sezonskog faktora dinamika fizičkog obim industrijske porizvodje u padu pd oko 1,2 odsto.

U februaru je zabeležen pad maloprodajnog prometa po stopi od 0,8 odsto, pri čemu je pad prometa robe u trgovini na malo bio izraženiji na jugu Srbije, 1,8 odsto nego na severu 0,2 odsto.

Spoljni dug Srbije je na kraju januara 2914. iznosio oko 25,9 milijardi evra, što je 0,1 odsto više nego u poslednjem mesecu prošle godine.

Ukupne devizne rezerve Srbije su krajem februara ove godine iznosile skoro 11,6 milijardi evra, što je 4,2 odsto manje nego krajem decembra 2013.godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: