Alpini platili most a mosta nigde

Železnice Srbije sklopile su ugovor sa konzorcijumom srpskih firmi koji čine Goša Fom i Mostogradnja za izgradnju novog železničkog mosta preko Velike Morave.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 03.04.2014.

11:58

Default images

Izgradnja tog mosta je deo modernizacije pruge Gilje-Ćuprija na Koridoru 10.

Ugovor je dodeljen na tenderu po skraćenom postupku, uz saglasnost finansijera Evropske investicione banke (EIB) što je omogućilo da se u najkraćem roku prevaziđe problem nastao zbog bankrota austrijske kompanije Alpina, kojoj je prethodno bio poveren posao gradnje mosta. Generalni direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović rekao je da je oko gradnje mosta preko Velike Morave bilo mnogo problema i da je prethodno rukovodstvo Železnica isplatilo novac iako radovi nisu završeni.

"Konzorcijumu Alpina-Meteoriti plaćeno je 86 odsto ugovorenog iznosa, 8,9 miliona evra za gradnju mosta i još 1,4 miliona evra za dodatne radove, a mosta nigde nema. Most je dugačak 322 metra, a sada ima samo 62 metra čelične konstrukcije", rekao je Simonović.

Ugovor sa Alpinom sklopljen je 2010. godine, radovi je trebalo da počnu u februaru 2011. i da budu završeni 3. avgusta 2012, ali su rokovi u više navrata produžavani.

Simonović je rekao i da se na tenderima daju neralno niske cene koje se nakon dobijanja posla kroz dodatne radove veštom manipulacijom nekih ljudi iz Železnica i van preduzeća uvećaju cene, tako da budu tri puta skuplji od najveće ponude na tenderu.

On je istakao da novo rukovodstvo Železnica Srbije uspešno radi na tome da se "preseče" sa takvim načinom rada i da to "dosta žulja neke ljude".

Simonović je naveo da je bilo i namernog odugovlačenja i nepravilnosti sa eksproprijacijom zemljišta za modernizaciju pruge Gilje-Ćuprija i da su Železnice Srbije podnele krivične prijave protiv agencije koja je obavljala taj posao.

On je dodao i da postoji sumnja da su namerno uvećavane vrednosti zemljišta i objekata koji su određeni za eksproprijaciju i da su zbog toga podnete krivične prijave i protiv pojedinih procenitelja.

"Ne znam ko se bavio tom eksproprijacijom dok je bilo prethodno rukovodstvo Želežnica, ali moramo se rešiti zloupotreba i nesposobnosti pojedinih činovnika", naveo je on, ukazujući da novo rukovodstvo preduzima sve što je u njihovoj moći da zaštiti interese srpskih železnica.

"Ako smo mi sada za dva i po meseca rešili pitanja vezana za eksproprijaciju tog zemljišta, pitanje je da li je prethodno bilo reči o nesposobnosti (rukovodstva) ili je u pitanju nešto drugo", kazao je Simonović.
Foto: Tanjug
"Doneo sam odluku da će od sada osim policiji krivične prijave biti prosleđivane i direktno tužilaštvu za sve sumnjive slučajeve", reka je Simonović.

On je rekao i da su Železnice Srbije dobile odštetni zahtev kompanije Italijana konstrukcioni (Italiana Construcioni), koja gradi novu prugu Gilje-Ćuprija-Paraćin od 5,3 miliona evra, pošto zbog kašnjenja radova na mostu, ne mogu da rade svoj deo posla.

Generalni direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović rekao da je očekuje da će izbeći plaćanje odštete pošto su sada srpske kompanije prvi put dobile mogućnost da kao direktni ugovarači završe posao na vreme.

"Uradićemo sve u roku i na vreme", rekao je generalni direktor preduzeća Goša FOM Srdan Dimitrijević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: