Putarinu ćemo plaćati po kilometru

Na auto-putevima u Vojvodini putarina će se uskoro naplaćivati po takozvanom zatvorenom sistemu naplate, odnosno na osnovu pređenih kilometara.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 03.04.2014.

09:50

Default images

Kako je izjavio direktor Sektora za naplatu putarine u Putevima Srbije Milenko Caković, na svim naplatnim stanicama biće instalirana oprema koja će omogućiti naplatu putarine bez zaustavljanja, putem elektronskih uređaja (tagova).

Uvođenje zatvorenog sistema naplate putarine na vojvođanskim auto-putevima planirano je ove i sledeće godine. U prvoj fazi, do kraja 2014, planirano je zatvaranje sistema na delu auto-puta od Beograda do Siriga, a u drugoj fazi, tokom 2015, zatvaranje deonice od Siriga do Horgoša, odnosno objedinjavanje u zatvoreni sistem naplate od Beograda do Subotice. Trenutno se naknada za korišćenje auto-puteva na severnom kraku Koridora 10 naplaćuje po takozvanom otvorenom sistemu naplate, koji će do kraja sledeće godine biti potpuno napušten, što je i tendencija EU, koja smatra da je najpravedniji način naplate putarine po pređenom kilometru.

Ko danas krene vozilom od Beograda prema Novom Sadu, putarinu će platiti 240 dinara na rampi u Staroj Pazovi, gde postoji čeona naplatna stanica otvorenog tipa.

Ta cena omogućuje vožnju auto-putem do sledeće čeone naplatne rampe u Sirigu, ali se ista cena plaća i ako vozač skrene u Inđiju ili Bešku, gde postoje bočne rampe.

Ko pak krene iz Novog Sada prema Subotici, na rampi u Sirigu platiće 330 dinara. Bočne rampe izgrađene su i kod skretanja u Zmajevo i Vrbas, a putarina se plaća po principu otvorenog sistema, ali ne zadugo – samo dok se ne izgrade nove rampe i sistem naplate ne zatvori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: