Paori će birati čije će gorivo

Ministarstvo poljoprivrede će na inicijativu Ministarstva energetike izmeniti pravilnik kojim se uređuje prodaja regresiranog dizel goriva za poljoprivrednike.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 29.03.2014.

12:04

Default images

Time će ratari dobiti mogućnost da slobodno izaberu benzinsku stanicu na kojoj će se snabdevati gorivom.

Prodaja regresiranog goriva za poljoprivrednike na svim pumpama povećava konkurenciju na tržištu naftnih derivat, saopštilo je danas Ministarstvo energetike.

Izmenom pravilnika biće uvaženi opravdani zahtevi poljoprivrednika, koji traže da distribucija tog goriva pokrije što veći deo teritorije Srbije, ali i naftnih kompanija, koje insistiraju na ravnopravnom uključivanju ostalih učesnika na tržištu u prodaju regresiranog dizela poljoprivrednicima.

Pravilo po kojem registrovana gazdinstva mogu da kupe regresirano dizel gorivo samo na benzinskim stanicama jedne naftne kompanije ograničavalo je konkurenciju na tržištu naftnih derivata u prometu oko 100.000 tona goriva, uz povećanje troškova transporta za poljoprivrednike.

Nastavkom takve prakse, država bi rizikovala i da naftne kompanije koje posluju na domaćem tržištu zatraže zaštitu od Sekretarijata Energetske zajednice zemalja jugoistočne Evrope, zbog favorizacije jednog proizvođača.

Omogućavanjem prodaje regresiranog goriva na svim pumpama, poljoprivrednici će dobiti pouzdano snabdevanje uz najniže troškove transporta i uživati sve prednosti koje tržišna utakmica donosi, uključujući i cenovnu konkurenciju između benzinskih stanica, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: