EPS neracionalan, šteta 36 mil evra

U sistemu Elektroprivrede Srbije, koji čini Javno preduzeće EPS i 13 privrednih društava, sadašnji način organizacije je, kažu u EPS, neefikasan i neracionalan.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 29.03.2014.

11:24

Default images

Naime, postoji oko 600 direktora najvišeg i srednjeg nivoa upravljanja i oko 50 šefova službi.

Najveća neracionalnost ogleda se, pre svega, kako kažu u EPS-u, u tome što se jedan isti administrativni posao obavlja u svim privrednim društvima a i u JP Elektroprivrede Srbije, dakle ukupno 14 puta, umesto jednom na nivou celog sistema.

Procenjeno da bi se jedinstvenim upravljanjem u poslovima finansija, prava, IT, javnih nabavki, ljudskih resursa i odnosa s javnošću godišnje uštedelo 36 miliona evra.

Obavljanjem niza poslova na zajedničkom nivou u celom sistemu, umesto vođenja tih poslova u svakom preduzeću posebno, poslovanje EPS-a bilo bi racionalnije i efikasnije. Javno preduzeće, kažu, nema ovlašćenja da organizuje rad unutar zavisnih privrednih društava, pa ni da određuje broj zaposlenih u njihovim organizacionim celinama, jer je svako zavisno preduzeće organizovano prema svom osnivačkom aktu, koji ne prepoznaje EPS kao celinu, već kao skup nezavisnih privrednih subjekata.

Reorganizacijom kompanije, koja broji oko 32.000 zaposlenih, tačno će se znati ko je i za šta odgovoran i mnoge neracionalnosti, uključujući i broj direktora, biće otklonjene.

Dok se ne desi korporativizacija EPS-a nije moguće uraditi procenu potrebnog broja zaposlenih na svim, pa i na rukovodećim radnim mestima. Prosečna neto zarada na nivou sadašnjih 650 rukovodilaca iznosi 87.000 dinara, naveli su u EPS-u.

Prvi korak u procesu korporativizacije su izmene osnivačkih akata zavisnih privrednih društava, potom sledi uvođenje jedinstvenih procedura i optimizacija troškova i radnih mesta. Tek kada se uvede korporativni način upravljanja, jedinstveni procesi za EPS kao celinu i jedinstveno obavljanje poslova za oblasti finansija, pravnih poslova, IT, ljudskih, resursa, javnih nabavki i odnosa s javnošću za ceo sistem "Elektroprivrede Srbije", biće moguće utvrditi potreban broj zaposlenih.

Zato je Vlada Srbije i donela Polazne osnove za reorganizaciju EPS-a kojim je predviđena korporativizacija Elektroprivrede Srbije.

Prvi sledeći korak su izmene osnivačkih akata zavisnih privrednih društava, koji će omogućiti uvođenje korporativnog načina upravljanja i efikasnije, racionalnije i transparentnije poslovanje sistema "Elektroprivrede Srbije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: