Putevi nam vrede 8 mlrd. EUR manje

Projektovana kapitalna vrednost puteva je zbog lošeg održavanja pala sa 12 milijardi evra na svega četiri milijarde evra, piše Dnevnik.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Petak, 28.03.2014.

09:26

Default images

Za održavanje puteva prvog i drugog reda godišnje je potrebno najmanje 224 miliona evra, a ako planiramo i rekonstrukciju putne mreže u Srbiji, onda bi optimalni budžet trebalo da bude oko 400 do 450 miliona evra godišnje.

Pošto se u održavanje danas ulaže upola manje, a tako je dugi niz godina, više od 70 odsto putne mreže je u lošem stanju pa je projektovana kapitalna vrednost puteva od oko 12 milijardi evra pala na oko četiri milijarde. Sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala Marko Cigić kaže da krhka ekonomija naše zemlje ne može istovremeno realizovati i ambiciozne projekte gradnje auto-puteva i očuvati vrednost mreže državnih puteva prvog i drugog reda odgovarajućim održavanjem i rehabilitacijom.

"Zanemarivanje redovnog i investicionog održavanja tri puta je smanjilo vrednost osnovne putne mreže, koju čini oko 12.000 kilometara državnih puteva prvog i drugog reda. Putna mreža je prepuštena ubrzanom propadanju, i, kako se ocenjuje, više od 70 odsto te mreže je u lošem i izrazito lošem stanju, što ugrožava bezbednost saobraćaja", kaže Cigić.

Cigić objašnjava da su problemi neodgovarajućeg ulaganja u održavanje puteva i loša privatizacija putarskih firmi doveli veliki broj preduzeća u tešku situaciju. Mnoga su pred stečajem, neka su u restrukturiranju, a najmanji broj su zdrave firme.

U najboljoj poziciji u Republici su tri firme čiji je vlasnik austrijski „Štrabag“: „Vojvodinaput“ Pančevo, Preduzeće za puteve „Čačak“ i PZP „Zaječar“. Oni su dobar primer kako strana ulaganja mogu dati dobre rezultate u privatizaciji i razvoju firmi.

Sagovornik ocenjuje da će država morati da uspostavi stabilan sistem finansiranja puteva, koji objektivno nije uspostavljen od 1990. godine, dok norme koje regulišu oblast reprodukcije puteva, zapravo i ne postoje. Upravo zbog toga svi naši putevi ubrzano propadaju i degradira se njihova saobraćajna i ekonomska funkcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: