"Srbija u predstečajnom stanju"

Član Fiskalnog saveta, Vladimir Vučković, upozorio je da se Srbija nalazi u predstečajnom stanju zbog loše ekonomske situacije.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 28.03.2014.

09:18

Default images

Vučković je ocenio da nova vlada mora odmah po formiranju da izvrši rebalans budžeta, ostvari uštede u javnom sektoru, krene u restruktuiranje javnih preduzeća i donese set reformskih zakona.

"Za vreme ove nove vlade, ako se ništa ne uradi, možemo da doživimo kolaps", ocenio je on gostujući na Radio-televiziji Vojvodine. Kako je objasnio, država mora da se zadužuje da bi finansirala svoje poslove, ali ako se desi da kreditori "spuste rampu" zbog nedostatka poverenja, Srbija onda mora prisilno da smanjuje javne rashode, a to znači donošenje nepopularnih mera.

Vučković je rekao da trenutni kreditni rejting Srbije "BB-" spada u kategoriju "đubre rejtinga", jer znači rizik za potencijalnog kreditora, i to je, dodao je, "još jedno upozorenje da je situacija u kojoj se nalazi zemlja neodrživa i da ne ulivamo poverenje da ćemo na vreme vratiti novac".

Vučković je izrazio nadu da će Srbija dobiti novu vladu koja će identifikovati prioritetne probleme u državi i da će stvarno početi da ih rešava, ocenjujući da ćemo u prvih 10 do 15 dana nove vlade znati na čemu smo.

Komentarišući upozorenje šefa beogradske Kancelarije Svetske banke da Srbiji neće biti odobreno 250 miliona dolara kredita ukoliko ne započne reforme, Vučković je rekao da to moramo shvatiti ozbiljno, jer podrška Svetske banke mnogo znači pred inokreditorima.

Vučković je napomenuo da su sredstva za budžet od 250 miliona dolara neznatna u odnosu na pet milijardi evra, koliko nam ove godine treba za finansiranje deficita i otplatu javnog duga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: