Zašto su skočile februarske plate?

U moru vesti u kojima nadležni saopštavaju kako građanima Srbije pada kupovna moć, jedna je izazvala popriličnu pažnju medija.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 27.03.2014.

15:13

Default images

Republički zavod za statistiku saopštio je da je prosečna isplaćena neto zarada u februaru nominalno veća za 16, a realno za 15,9 odsto u odnosu na januar. Statističari naglašavaju da je ta pojava uobičajena za prve mesece, zbog drugačije dinamike isplate plata oko praznika.

Stalno u računanju - i građani i stručnjaci. Dok kupovna moć slabi, većina anketiranih Beograđana kaže da plata ne može da pokrije ni osnovne troškove života.

A šta kaže statistika? Da je prosečna isplaćena neto zarada u februaru 44.057 dinara, da je nominalno veća za šestinu u odnosu na januar, i da je razlog za to isključivo dinamika isplate. Ona je u zbiru dovela do drugačijih proseka isplaćenih plata, pa se zbog tačnosti podaci upoređuju sa novembarskom zaradom.

"Ako to uradimo vidimo da je zarada ostala na istom nivou odnosno, čak je februarska zarada manja za 0,2 odsto. Razlog za decembarski porast zarada i januarski pad je isti - zato što većina poslovnih subjekata zbog novogodišnjih praznika deo zarada koje bi inače bile isplaćene početkom januara isplati u decembru", kaže Veselinka Škiljević iz Republičkog zavoda za statistiku.

Ipak još jedno poređenje, ali sa istim mesecom u 2013. pokazuje da je prosečna februarska zarada nominalno veća za 1,6 odsto, a realno manja za jedan odsto.

"Beleži se blagi rast zarada, međutim taj rast zarada ne prati rast cena, tako da vi faktički imate pad standarda stanovništva. Sa druge strane problem je i gde je taj rast zarada. Rast zarada se nalazi dominatno u onim delovima gde je vidljivo prisustvo države, dok u privredi taj nivo stagnira i imate pad broja zaposlenih i sve lošiji njihov položaj...“, kaže Marko Radović iz Unije poslodavaca.

Da se nastavlja tendencija realnog smanjenja zarada pokazuju i podaci ministarstva trgovine, čije istraživanje je pokazalo da je u januaru za prosečnu korpu bilo potrebno 1,73 prosečne zarade, dok je za pokriće minimalne bilo dovoljno 0,9 prosečne zarade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: