"Nema više jeftine hrane"

Vreme jeftine hrane je definitivno iza nas, ocenio je direktor Produktne berze Žarko Galetin i zato bi država morala čvršće da podrži poljoprivredne projekte.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.03.2014.

14:44

Default images

Galetin je, na konferenciji "Agrarna politika Srbije", naglasio da je do pre četiri-pet godina kukuruz koštao ispod 100 dolara po toni, ali je ukazao da toga više neće biti.

Povodom državnih projekata u oblasti agrara, Galetin je rekao da je sistem javnih skladišta dobro zamišljen, da je zakon korektan kao i prateće institucije, ali posle četiri godine primene jasno je, kako kaže, da 16 licenciranih skladišta, sa kapacitetom od 100.000 tona, nije dovoljno.

"Država mora čvrsće da stane i iza toga", ocenio je on.

Prema njegovim rečima, procene UN su da će zemlja do 2045. godine imati 9,2 milijarde stanovnika, a tada će biti potrebno 70 odsto više hrane.

Galetin je dodao da je Srbija apsolutno uvozno nezavisna od poljoprivrednih osnovnih kultura i zato joj je potreban jak investicioni podsticaj, kako bi zadovoljila veće potrebe za hranom.

Miljan Ždrale, šef za agrobiznis u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), koja je učestovala u izradi Zakona o javnim skladištima, rekao je da su i ranije postojale dileme vezane za ovaj propis.

"Na osnovu iskustva u ove četiri godine napravili smo analizu a sada čekamo da razgovaramo sa novim ili starim ministrom poljoprivrede, kad se vlada formira, o izmenama i dopunama tog zakona. Planiramo da iznesemo svoje sugestije na osnovu naučene lekcije", rekao je Ždrale, koji se složio da su kapaciteti javnih skladišta nedovoljni.

Konferenciju "Agrarana politika Srbije" organizovao je NIN Fokus uz institucionalnu podršku Ministarstva poljoprivrede, a medijski partner je novinska agencija Tanjug.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: