Hrana puna pesticida, šta li jedemo

U Srbiji se 70 odsto proizvedene hrane prska pesticidima za koje nismo sigurni kakve posledice imaju po zdravlje i okolinu.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.03.2014.

11:42

Default images

"Nije tačno da se 50 odsto naše hrane prska pesticidima za koje nismo sigurni kakve imaju toksikološke nečistoće i posledice po okolinu, zdravlje, vodu i vazduh, kao što je navodilo u medijima. Tačna cifra je 70 odsto", rekao je predstavnik Udruženja inostranih proizvođača sredstava za zaštitu bilja u Srbiji Siniša IIinčić na konferenciji "Agrarna politika Srbije".

On je naveo da je ključni razlog za ovakvo stanje taj što je u Srbiji dozvoljena registracija pesticida bez kompletne toksikološke dokumentacije.

Ilinčić je napomenuo da je 2009. godine usvojen zakon koji insistira na kompletnoj dokumentaciji, ali da je tada njegova primena odložena za 1. januar 2014.godine.

" U tom periodu ne samo da nije kompletirana nijedna toksikološka dokumentacija već je registrovano još nekoliko stotina pesticida bez kompletne dokumentacije. Nadali smo se da će od 1. januara ovaj problem biti rešen, ali je pre desetak dana objavljen vodič koji omogučava još četiri godine registracije pesticida bez kompletne toksikološke dokumetacije", upozorio je Ilinčić.

On je naveo da se ovakav potez pravdao zaštitom domaće proizvodnje, ali da se u Srbiji pesticidi ne proizvode već se oni uvoze kao gotovi proizvodi, ili se prepakuju, ili se uvozi aktivna materija koja se, kako je rekao, ovde formuliše.

"Ako se još četiri godine omogući registracija pesticida bez kompletne dokumentacije i za više od 70 odsto hrane koja se proizvodi u Srbiji nećemo znati kakvog je kvaliteta", upozorio je Ilinčić.

Ceo problem, prema njegovim rečima, bio bi rešen, kada bi se poštovao zakon koji je donet 2009. i kada bi se omogućila njegova implementacija.

Konferenciju "Agrarana politika Srbije," organizovao je NIN Fokus uz institucionalnu podršku Ministarstva poljoprivrede, a medijski partner je novinska agencija Tanjug.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

12 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: