O Zakonu o radu krajem marta

Radna grupa za izmene Zakona o radu sastaće se 27. marta, kada bi trebalo da se razmatraju odredbe koje se odnose na zaradu i dejstvo kolektivnih ugovora,

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 18.03.2014.

18:43

Default images

Sindikati su pri stavu da bi minimalna cena trebalo da se utvrđuje jednom godišnje i to u oktobru, i da iznosi najmanje 70 odsto od minimalne potrošacke korpe.

Takođe, sindikati smatraju da bi prošireno dejstvo kolektivnog ugovora i dalje trebalo da važi, odnosno da se ne ukida.

Potpredsednik Saveza Samostalnih sindikata Srbije, Zoran Mihajlović je rekao da su mnogi detalji koji se odnose na odredbe u vezi rada na određeno vreme i načina isplate otpremnina ostali neusaglašeni, i da će se za to sačekati formiranje nove vlade.

Na ranijim sastancima Radne grupe predstavnici radnika su tražili su da rad na određeno vreme, u svim firmama koje imaju kontinuitet u radu, mora da bude ograničen na 20 odsto od ukupnog broja zaposlenih.

Što se tiče otpremnina, sindikalci su se složiili da se one isplaćuju za godine staža provedene kod poslednjeg poslodavca, ali da to ne bude trećina od osnovne zarade, vec trećina od prosečne plate.

Direktor Unije poslodavaca Srbije, Dragoljub Rajić, rekao je juče Tanjugu da očekuje da se u što kraćem roku nastavi sa sastancima i razgovorima u vezi Zakona o radu. On smatra da se već godinu dana izgubilo u razgovorima i da bi bilo dobro da se ispoštuju rokovi i da se kompromis oko spornih odredaba postigne do juna.

Na sastanku predstavnika sindikata i poslodavaca sa predstavnicima vlade početkom januara dogovoreno je da se Nacrt izmena Zakona o radu završi do 1. maja, a njegovo usvajanje se očekuje do kraja juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: