Kako da gazdinstva dobiju kredit?

Ministarstvo poljoprivrede donelo je Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na kreditnu podršku poljoprivrednim gazdinstvima.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 15.03.2014.

16:16

Default images

Prema tom pravilniku, krediti sa rokom otplate do tri godine odobravaće se u dinarima bez valutne klauzule.

To se odnosi na kredite sa rokom otplate od jedne do tri godine i sa grejs periodom do godinu dana, koji je obuhvaćen periodom otplate, a ukupan iznos kredita za fizička lica, preduzetnike i pravna lica je do 5.000.000 dinara, a za zemljoradničke zadruge do 15.000.000 dinara

Kamatna stopa je četiri odsto na godišnjem nivou za kredite u stočarstvu i šest odsto za kredite plasirane u razvoj ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva, cvećarstva i za u ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu.

Pravo na kreditnu podršku ostvaruju fizička lica - nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici i pravna lica (zemljoradničke zadruge sa najmanje 10 članova zadruge koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava) i mikro i mala pravna lica.

Namena kredita za razvoj stočarstva obuhvata nabavku kvalitetnih priplodnih junica, kvalitetnih priplodnih krava starosti do pet godina, teladi i junadi za tov telesne mase do 300 kg, kvalitetnih priplodnih grla u ovčarstvu i kozarstvu, jagnjad za tov mase do 20 kg, jarad za tov telesne mase do 15 kg.

Krediti će se odobravati i za nabavku kvalitetnih priplodnih grla u svinjarstvu, prasadi za tov telesne mase do 25 kg, kvalitetnih roditeljskih jata živine, jednodnevnih pilića za tov, rojeva pčela standardno formiranih na pet ramova i pčelinje matice sa ili bez košnica i riblje mlađi za tov.

Namena kredita za razvoj ratarstva obuhvata nabavku semena i sadnog materijala za ratarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, povrtarsto i cvećarstvo, svih vrsta mineralnih đubriva i svih vrsta sredstava za zaštitu bilja.

Pored toga poljorpivredni krediti će se odobravati za kupovinu mehanizacije i opreme za proizvodnju žitarica, industrijskog, lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja, za nabavku traktora i traktorske kabine, mehanizacije za predsetvenu obradu zemljišta, za setvu, mehanizacije za zaštitu, opreme za čuvanje, preradu, odnosno pakovanje, kao i za nabavku traktorske prikolice, kombajna i adaptera za kombajne i berača za kukuruz.

Nabavka mehanizacije i opreme za proizvodnju voća, povrća i ukrasnog bilja odnosi se na specijalizovane traktore za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju, mehanizaciju za setvu i sadnju povrtarskog bilja i cveća, za opremu za zaštitu voća, povrća i začinskog bilja, za berbu voća, povrća i ukrasnog bilja, opremu za kalbriranje, pranje, klasifikovanje, poliranje i pakovanje voća, povrća i cveća, mulčara, heksagona sa priključcima, mašina za zelenu berbu i ulagača za đubrivo.

Krediti su namenjeni i nabavci opreme za sušare za žitarice, uljarice, povrće, voće i lekovito bilje, mehanizacije i opreme za navodnjavanje.

Takođe, će se odobravati za nabavku mehanizacije i opreme za stočarsku proizvodnju, mehanizacije za pripremu kabaste stočne hrane, opreme za mužu, hlađenje i čuvanje mleka, opreme za sisteme za automatsko napajanje i ishranu stoke, mehanizacije i opreme za manipulaciju stajnjakom i osokom, opreme za ventilaciju objekta, opreme za pčelarstvo i za živinarske farme, opreme za silose, za kontrolu žitarica i uljarica prilikom prometa, mernog kontrolnog instrumenta za utvrđivanje mesnatosti svinja na liniji klanja.

Pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku, nakon čega će biti dostupan i na sajtu Ministarstva poljoprivrede.

Po objavljivanju pravilnika u Službenom glasniku očekuje se potpisivanje ugovora sa poslovnim bankama i osiguravajućim društvima nakon čega će biti poznata procedura za odobrenje kredita, kao i banke koje će ih odobravati, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: