Novi sudija u slučaju Interkomerc

U Privrednom sudu u Beogradu došlo je do organizacionih promena, pa će ubuduće stečajni postupci biti dodeljivani samo nekom od ukupno petoro sudija.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 12.03.2014.

09:51

Default images

I zbog ove organizacione promene odloženo je prošle nedelje prvo ročište poverilaca u predstečajnom postupku pokrenutom nad firmom Interkomerc AD, u vlasništvu Gorana Perčevića, a na osnovu unapred ponuđenog plana reorganizacije. Predmet je sada dodeljen sutkinji Ljiljani Pavlović, piše "Danas".

Novo ročište u ovom predmetu još nije zakazano. Pošto se radi o stečaju sa sumama koje bi pre priličile nekoj državi nego firmi, pošto je interes javnosti za ovaj slučaj veoma veliki i iz razloga koji su, s pravom ili ne, postali politički, pošto je u ovaj postupak uključen gotovo ceo bankarski sektor, pošto je mreža ostalih sitnijih poverilaca ogromna i obuhvata celu Srbiju, čitaocima ćemo na uvid dati što je moguće više detalja iz veoma obimnog plana reorganizacije koji je ponudila sama firma.

Kao što smo već pisali, da bi plan reorganizacije bio usvojen, za njega mora da glasa većina u svakoj klasi poverilaca. Udeo povezanih lica ne bi trebalo da bude veći od 30 odsto poverilaca u jednoj klasi i, prema mišljenju poznavalaca, to je uvek najtanja karika svakog plana reorganizacije. Pošto autor plana reorganizacije namerava da obaveze prema zaposlenima i državi namiri pre početka realizacije plana, predlaže se da ovi poverioci svrstani u dve klase ne glasaju. Kako smo već pisali, ostali poverioci su svrstani u tri klase, a posebnu grupu čine uslovni poverioci čija potraživanja nisu stigla na naplatu, a plan predviđa da se kako pristižu, svrstavaju u neku od klasa.

Pojedinačno najveći poverilac Interkomerca AD, i to sa neobezbeđenim potraživanjem, jeste firma Koteks iz Surčina sa 2,018 milijardi dinara. Koteks i Interkomerc AD su povezana lica, naime Interkomerc je vlasnik 99 odsto Koteksa. Ukupna neobezbeđena potraživanja od Interkomerca iznose 15,281 milijardu dinara, a spisak neobezbeđenih poverilaca završava se cifrom 1.130. Na čelu su, po visini sume, uglavnom povezana lica. Poslovna banka sa najvećim neobezbeđenim potraživanjem od Interkomerca je Poštanska štedionica sa 376,5 miliona dinara, sledi Sber banka sa 249 miliona dinara, AIK banka Niš sa 210 miliona dinara, Srpska banka sa 175 miliona dinara i Inteza sa 149,6 miliona dinara. Na spisku su i druge banke sa manjim iznosima od navedenih. Ovde je potrebna napomena da je Poštanska štedionica preuzela Agrobanku i Razvojnu banku, a Sber banka kupila austrijsku Volks banku, pa i Volks banku u Srbiji, tako da se može samo pretpostaviti da ovi krediti vuku to poreklo. Neobezbeđeno potraživanje od 343,96 miliona dinara ima i Fond za razvoj. Interkomerc napominje da očekuje smanjivanje iznosa duga po neobezbeđenim potraživanjima nakon okončanja razgovora sa dobavljačima i kooperantima.

Među poveriocima čije je potraživanje obezbeđeno založnim pravom na pokretnu i nepokretnu imovinu Interkomerca AD vodi Komercijalna banka sa potraživanjem od 805,6 miliona dinara, što je 27,55 odsto ukupnih potraživanja u ovoj klasi poverilaca. Sa 448,69 miliona dinara sledi Inteza banka, pa Sberbanka sa 382,446 miliona dinara. Na ovom spisku je 14 finansijskih institucija sa ukupno 2,924 milijarde dinara potraživanja obezbeđenih imovinom Interkomerca.

U grupi poverilaca čije je potraživanje obezbeđeno založnim pravom na imovinu trećih lica vodi Poštanska štedionica sa 845,774 miliona dinara ili 31,87 odsto od ukupnog duga u ovoj klasi koji iznosi 2,654 milijarde dinara. Za njom sledi AIK banka sa 834,289 miliona dinara (31,43 odsto) i Hipo Alpe Adria banka sa 402,429 miliona dinara, pa Sberbanka sa 242,2 miliona dinara. U ovoj klasi je 11 poverilaca, uglavnom poslovnih banaka, ali tu je i Fond za razvoj sa potraživanjem od 32,944 miliona dinara.

Ako se saberu ova potraživanja i uslovna potraživanja, o kojima je Danas već pisao, među poslovnim bankama su najveći poverioci Interkomerca AD: AIK banka (1,369 milijardi dinara), Poštanska štedionica (1,284 milijarde dinara), Sberbanka (1,097 milijardi dinara), Hipo Alpe Adria banka (1,058 milijardi dinara) i Komercijalna banka (902 miliona dinara). Ukupna, planom reorganizacije prijavljena potraživanja od Interkomerca AD iznose 20,8 milijardi dinara svrstanih u klase plus 3,786 milijardi dinara uslovnih potraživanja. Znači otprilike 240 miliona evra. - See more at: http://www.danas.rs/danasrs/ekonomija/novi_sudija_u_slucaju_interkomerc.4.html?news_id=277784#sthash.9x8sGpmD.dpuf

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: