Projekat za Adu Huju među najboljim

Projekat Supernaturala "Od deponije do parka" proglašen je za jedan od 25 najuspešnijih projekata u Evropi.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 11.03.2014.

18:12

Default images

Da je ovaj projekat među najuspešnijim ocena je Evropske asocijacije za informisanje o lokalnom razvoju i zaštitu životne sredine.

Presednik "Supernaturala" Srđan Stanković rekao je na konferenciji a novinare da je velika čast što je značaj projekta prepoznat na evropskom nivou.

Revitalizacija ekosistema Ade Huje, sa posebnim akcentom na trajno čišćenje rečnog rukavca, bio je u konkurenciji 100 pristiglih projekata, među kojima su i iz socijalnog preduzetništva i zaštite manjina, dodao je on.

"Kada smo obilazili teren na početku, Ada Huja je bila deponija, i do sada je odrađeno 30 do 40 odsto posla", rekao je Stanković.

Prema njegovim rečima, plan je da se u 2015, 2016. godini trajno reši problem rečnog rukavca, kao jednog od najvećih ekoloških problema grada.

Nataša Đorić iz gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine je rekla da predstoji još mnogo aktivnosti da grad Beograd tu lokaciju dovede na nivo evropskog standarda, jer je ekosistem Ade Huje prilično ugrožen.

Supernatural je u septembru 2011. pokrenuo projekat oporavka ekosistema Ade Huje.

Od decembra 2011. do aprila 2012. godine, deponija je od zanemarenog i ekološki degradiranog prostora transformisana u jedinstvenu beogradsku oazu dostupnu građanima koju čine putevi za šetnju, zelene učionice, plastenik za gajenje biljaka, porodična igrališta i mesto održavanja Supernatural festivala.

Festival Supernatural nastao je 2007. godine sa ciljem da se obeleži svetski dan Planete Zemlje, 22. april, i podigne svest građana o bitnim ekološkim pitanjima. U međuvremenu, festival je prerastao u ekološki pokret koji se tokom čitave godine bavi projektima iz ekologije, kulture i obrazovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: