Ima projekata za kredit iz UAE

Ministar Dragan Glamočić za b92 tvrdi da Srbija ima potrebne projekte kako bi u kratkom roku mogla da upotrebi sredstva od zajma iz UAE namenjena poljoprivredi.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 07.03.2014.

16:27

Default images

Posle ovoga, na jesen će stići još jedan zajam u istom iznosu.

Za njive u Vojvodine neophodni su moderni sistemi za navdnjavanje. Upravo će za takve projekte biti utrošeno prvih 100 miliona dolara kredita iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kaže ministar Glamočić.

"Imamo spremnih 14 projekata, 11 za terotoriju Vojvodine sa građevinskim dozvolama, 3 projekta za centralnu Srbiju oni će biti kompletirani do početka maja meseca. Ovaj ugovor mora biti ratifikovam u skupštini i nakon 6 nedelja može da počne implementacija", kaže Glamočić.

Glamočić navodi i da će novac od kredita biti upotrbeljen da se iskopaju novi i očiste postojeći kanali, a da će samo dovođenje vode finansirati država dinarskim kreditima sa povoljnom kamatom od 6 odsto.

"Na jesen očekujemo i drugu tranšu kredita, isto iz UAE isto se radi o 100 miliona dolara", kaže ministrar.

I dok u Vojvodini mogu da računaju na deo sredstava kako bi popravili sistreme za navodnjavanje, to nije slučaj sa srcem Šumadije.

Duško Kremenac iz Vinče kod Topole, spreman je da se prijavi za ovaj zajam ako ga država bude davala pod povoljnim uslovima, ali ne za navodnjavanje, jer tradicionalni voćarski kraj ima probleme sa izvorima vode.

"Opština Topola i centrlana Šumadija je bezvodna. Imali smo bušotine na 120-200 metara, slabog su kapaciteta, ima nešto malo ili nema uopšte. Navodnjavanim cisternom kojom dopreman 3 i po tone vučem vodu traktorom sa daljine od 10 kilometara , po etapama navodnjavam", kaže Kremenac.

U ministarstvu poljopivrede veruju da će i taj problem biti rešen, jer na jesen očekuju drugu tranšu kredita iz Emirata u istom iznosu od 100 miliona dolara.

"S tim da če biti još povoljniji krediti na jesen iz UAE, s tim da će oni biti na duži vremenski period pa će poljoprivrednici imati široku ponudu kreditnih linija i neće biti problema da i oni drugi proizvođači gde nemamo kanalske mreže moći da kupe drugu opremu za navodnjavanje".

Ta sredstva poljoprivrednici će moći da upotrebe i za otvaranje novih farmi, plastenika, prehramebnih kapaciteta ili kupovinu mehanizacije

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: