NBS: Što se nas tiče, može Pejpal

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da nema zakonskih prepreka za obavljanje platnog prometa sa inostranstvom preko servisa "Pejpal".

Srbija

Izvor: B92, Beta

Petak, 07.03.2014.

16:50

Default images

NBS navodi da su izmenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju iz decembra 2012. godine otklonjene sve zakonske prepreke za obavljanje platnog prometa preko tog servisa.

Tim zakonom omogućeno je da građani preko Pejpala plaćaju robu iz inostranstva u devizama.

Kako se dodaje, utvrđeno je da se sredstva građana kod Pejpala ne smatraju depozitom, već se vode na podračunu koji se kod te agencije otvara za namene elektronske kupoprodaje robe i usluga.

NBS ističe da je Pejpal oslobođen odgovornosti da proverava učesnike u kupoprodajnim transakcijama koje se obavljaju u Srbiji, imajući u vidu da je na trgovcu odgovornost za eventualnu naplatu u evrima.

Korisnici su u obavezi da, pri obavljanju transakcija, poštuju propise koji se primenjuju u Srbiji.

Napominje se da je za kontrolu deviznog poslovanja trgovaca nadležna Poreska uprava Ministarstva finansija. Podsetimo, Narodna banka Srbije je u oktobru saopštila da Pejpal može svoj servis da ponudi rezidentima za plaćanja u Srbiji u domaćem platnom prometu, ukoliko dinar stavi na svoju listu valuta.

To saopštenje je izdato posle pisanja medija da je NBS odbila predlog Pejpala da se u Srbiji dozvoli plaćanje preko tog servisa u valutama u kojima on inače radi.

Pejpal je kompanija za plaćanje preko interneta, a u Srbiji je počela da posluje u aprilu ove 2013. godine. Samo u prvih mesec dana zvaničnog rada Pejpala u Srbiji, desetine hiljada građana registrovalo se za ovaj servis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: