4 dobra razloga da ne kupite stan

Šta je bolje: živeti u iznajmljenom stanu ili se zadužiti i skućiti se, "biti svoj na svome"?

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 06.03.2014.

21:55

Default images

I jedno i drugo ima svoje prednosti i mane, a mi vam prenosimo pogled jedne novinarke koja je vrlo zadovoljna što nema svoj stan.

U zapadnoj Evropi tržište za iznajmljivanje stanova je mnogo bolje uređeno nego u Srbiji. Kriza kojoj se ne vidi kraja i masovna nezaposlenost uništila je tržište nekretnina. Iako je mnogima san da sebi kupe stan, iznajmljivanje ima svojih prednosti.

Na primer, novinarka britanskog "Gardijana" Laura Kaj vrlo je zadovoljna što je deo "generacije iznajmljivača", kako je to nazvala. Živi sa svojom cimerkom u malom stanu u Šefildu u Velikoj Britaniji i nada se da će jednog dana iznajmljivati veći stan, a na kupovinu ni ne pomišlja.

Strah od kvarova

Iznajmljivanje stana ima svoje prednosti, piše ona, a jedna je što ne živi u strahu od kvarova. U njenom unajmljlivačkom "stažu" više joj se puta, naime, dogodilo da su joj se pokvarili bojleri, mašine za pranje, sudopere, rerne ... Osim što je shvatila da je kućni aparati ne vole, shvatila je i da su njihove popravke skupe, tako da ih sa svojom malom platom ne bi mogla popravljati ili kupovati. A dok nema svoj stan, i ne mora, zaključuje.

Sloboda preseljenja

Ukoliko poželi da se preseli u drugi stan, drugi grad ili drugu državu, sve što mora da uradi jeste da to najavi svom stanodavcu jedan mesec unapred. Nema prodaje, agencija za nekretnine, natezanja ...

"Nevezanost za jedno mesto je jednako oslobađajuća koliko, verujem, vlasništvo nad nekretninom deluje smirujuće i stabilno. Nijedno nije bolje od drugog, ali oboje ima svoje prednosti", piše Laura Kaj.

Cimeri

Deljenje svog životnog prostora može vas izludeti, ali može biti i najzabavnije iskustvo koje ste imali u životu. Pregovaranje o jutarnjem korišćenju kupatila, dogovor o iznošenju smeća, čišćenju i svemu ostalom izvrsna su vežba tolerancije i stvaranja kompromisa, a mogu učvrstiti prijateljstvo bolje od bilo kakvog druženja.

"Izgubljena generacija"

Danas mlade često definišu kao "izgubljenu generaciju" koja ne može da nađe posao i koja sebi ne može da priušti stan, pa žive sa roditeljima. Laura Kaj ne misli tako - tvrdi da pripada generaciji koja se svojoj situaciji može smejati i izdržati je, a ističe i da postoje gore stvari od toga da ne posedujete četiri zida: mogli biste, recimo, pripadati "generaciji kuge".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

139 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

21 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

7 h

Podeli: