Odobreno 6,9 mil evra za Fraktalis

Evropska komisija odobrila je 6,9 miliona evra projektu "Fraktals" Razvojnog fonda Vojvodine, saopštio je predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 05.03.2014.

21:31

Default images

"Reč je o sredstvima za finansiranje malih i srednjih preduzeća iz oblasti informacionih tehnologija za razvijanje aplikativnih softvera, koji bi se primenjivali u poljoprivredi", rekao je Pajtić na konferenciji za novinare.

Od ukupnog iznosa, 5,5 miliona evra će Razvojni fond Vojvodine putem javnog konkursa podeliti neposrednim korisnicima: malim i srednjim preduzećima koja posluju u oblasti informacionih tehnologija namenjenih razvoju inovativnih rešenja, koja će se naći u poljoprivrednom sektoru.

"Za nas u Vojvodini i Srbiji veoma je značajno što je Evropska unija odobrila Razvojnom fondu Vojvodine finansijski najveći projekat koji je upućen na teritoriju Srbije", kazao je Bojan Pajtić.

Ocenio je da je projekat značajan za dve privredne grane u kojima Vojvodina ima komparativne prednosti i mogućnosti višestrukog razvoja: informatičke tehnologije i poljoprivreda. Dodao je da se prvi put u 14 godina, od kada je započet proces pridruživanja Srbije EU, obezbeđuju sredstva jednoj instituciji da dodeli novac neposrednim korisnicima, što do sada nije bio slučaj u Srbiji.

"Projekat je važan je i zbog toga što će omogućiti da 50 do 100 malih i srednjih preduzeća sa teritorije Vojvodine dobije od 50.000 do 150.000 evra za razvoj softvera, koji je namenjen unapređenju poljoprivrede", naveo je Pajtić.

Direktor Razvojnog fonda Vojvodine Goran Hodoba rekao je da za ta bespovratna sredstva kod Razvojnog fonda Vojvodine mogu konkurisati sve kompanije iz Srbije i Evrope, ali će krajnji korisnici biti poljoprivrednici u Vojvodini, koji će imati prilike da testiraju najnovija dostignuća iz IT sektora, kako bi unapredili svoju delatnost.

Rektor Univerziteta u Novom Sadu Miroslav Vesković rekao je da je projekat "Fraktals" jedan je od najvećih projekata i u Evropi i svakako najveći projekat koji je Srbija dobila.

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski izjavio je da je projekat "Fraktals" rezultat velikih zalaganja Vlade Vojvodine i vojvođanske kancelarije u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: