FAP: Finci bi pravili "sisu polar"

Radna grupa za FAP preporučila je Vladi Srbije da nastavi pregovore sa kompanijom Ou Sisu auto, kako bi ta kompanija postala vlasnik FAP-a.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 28.02.2014.

14:02

Default images

Finski proizvođač specijalnih kamiona je zainteresovan za preuzimanje 100 odsto vlasništva nad FAP-om, u kojem bi proizvodila svoj poznati visoko specijalizovani model kamiona za polarne uslove "sisu polar", precizirala je Radna grupa.

To je ishod višemesečnih napora vlade da reši problem pribojske fabrike, posle obećanja prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića radnicima da FAP neće biti ugašen, već restruktuiran, odnosno da će biti pronađen strateški partner.

Kompanija Sisu auto je 24. februara uputila Vladi inicijalnu ponudu za preuzimanje FAP-a uz uslov da dugovi FAP-a budu rešeni i bez povezanih društava.

U saopštenju Radne grupe za FAP navedeno je da očekuju od novog vlasnika da zadrži postojeće radnike i da donese nove tehnologije, znanja i tržišta.

Finska kompanija, kao potencijalni novi vlasnik FAP-a, namerava da, osim kompletnih kamiona, u Priboju proizvodi osovine i ostale komponente za druge modele kamiona, kao i delove svog vojnog programa.

Specijalni kamioni kompanije Sisu auto baziraju se na motorima i tehnologiji Mercedes-Benc najnovije generacije, pa će ta tehnologija na ovaj način posredno stići i u pogone FAP-a, navedeno je u saopštenju.

Tender za prodaju 86,49 odsto kapitala FAP-a je objavljen u januaru 2012. a ponudu za kupovinu dostavio je ukrajinsko-britanski konzorcijum (Finkom kapital iz Kijeva i Tim konstrakšns investments iz Londona).

Ovi pregovori nisu završeni pozitivnim ishodom, pošto je ponuđač dostavio izmene i dopune ugovora o prodaji koje, kako je Agencija za privatizaciju tada saopštila, nisu prihvatljive, jer znatno menjaju strukturu transakcije i međusobna prava i obaveze ugovornih strana, te je tender proglašen neuspelim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: