Tajnost Er Srbije "na popravnom"

Poverenik za informacije od javnog značaja poništio je odluku "Er Srbije" da ugovor sa "Etihadom" predstavlja tajnu i vratio predmet na novo odlučivanje.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 28.02.2014.

09:07

Default images

Kako je objavljeno u rešenju Poverenika, objavljenoj na Fejsbuk stranici organizacije Transparentnost Srbija, poverenik je poništio rešenje kojim je Er Srbija uskratila pristup informacijama koje se odnose na poslovnu saradnju između tog preduzeća i Etihada i vlasničku transformaciju bivšeg Jata i naložio da se predmet vrati na ponovni postupak u Er Srbiju.

Poverenik je postupao po žalbi organizacije Transparentnost Srbija. U rešenju Poverenika se, između ostalog, navodi da je Air Serbia navela formalne razloge za uskraćivanje pristupa, ali da nije obrazložila materijalne razloge koji takođe moraju postojati, i da se razlozi za uskrađivanje pristupa informacijama ne mogu zasnivati samo na pretpostavci o mogućem ponašanju druge ugovorne strane.

Konstatuje se da Er Srbija nije, pre nego što je odbila u celosti zahtev za pristup informacijama, razmatrala mogućnost delimičnog pristupa.

Istaknuto je i da "nema mesta pozivanju prvostepenog organa na odredbe o prekršajnoj i krivičnoj odgovornosti u slučaju odavanja poslovne tajne, za situaciju kada organ javne vlasti to čini u skladu i na osnovu zakona, a ne neovlašćeno".

"Zbog svega toga je predmet vraćen Er Srbija na ponovni postupak," objavila je Transparentnost.

U toj organizaciji podsećaju da su istu žalbu uputili i Vladi Srbiji, ali da ona nije postupala po njoj.

Šabić: Tajnost mora biti opravdana ili je nema

Poverenik za informacije od javnog značaja je izjavio da je po drugi put zatražio od Er Srbije da javnosti pruži informacije o detaljima ugovora kojim je formirana ta kompanija, ukoliko ne postoji neka konkretna opasnost koja bi nastupila objavljivanjem tog dokumenta. Šabić je rekao da je kompanija Er Srbija jedan takav zahtev već odbila na način koji je predviđen zakonom.

"Međutim, to što se neko pozove na razlog koji stoji u zakonu, ne može da automatski imati za posledicu ograničavanja prava javnosti i medija. Samo to što je neko predvideo da je dokument tajan nije dovoljno da se uskrati pravo javnosti. Pored formalnog je potreban i suštinski argument, a to je da onaj ko se poziva na tajnost objasni koje bi to konkretne štete prouzrokovalo objavljivanje informacije", objasnio je Šabić.

Nakon tog odbijanja, on je, kako je rekao, pre nekoliko dana ponovo zatražio od Er Srbije da preispita zahtev koji je podnela nevladina organizacija Transparentnost Srbija.

Šabić je rekao da će posle sledećeg izjašnjenja Er Srbije, u zavisnosti od sadržaja te odluke, odlučiti da li će posegnuti za daljim koracima koje mu zakon dozvoljava.

"Ako još jednom bude odbijen zahtev i nađem da za to nema osnova i obrazloženja, doneo bih odluku koja bi bila u prilog prava javnosti da zna", rekao je Šabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: