Recikleri pred zatvaranjem?

Reciklažna industrija suočena je sa velikim problemima, nalazi se pred zatvaranjem postrojenja i firmi.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.02.2014.

17:25

Default images

Naime i dalje nisu obezbeđena sredstva i ugovori za otpad prerađen 2014, a veliki problem predstavljaju i nenaplaćene ekološke takse i njihovo nenamensko trošenje, ukazali su danas predstavnici te industrije.

Recikleri su na konferenciji za novinare rekli da očekuju da će Vlada Srbije danas doneti Zaključak kojim bi se Ministarstvo energetike obavezalo da sa njima potpiše ugovore i za otpad koji su preradili u drugom, trećem i četvrtom kvartalu 2013. godine.

Predsednica Udruženja reciklera Srbije, Ana Petrović Vukićević, kazala je da ukoliko se ne potpišu ugovori za dodelu sredstava za prerađen otpad u drugom, trećem i četvrtom kvartalu 2014. reciklažne firme će iskazati negativno poslovanje i moglo bi da dođe do njihovih zatvaranja i otpuštanja više od 10.000 radnika.

Ona je podsetila da je reciklažna industrija u protekloj godini preradila otpad u vrednosti 1,8 milijardi dinara, a da je Ministarstvo energetike sa reciklerima potpisalo ugovore za prvi kvartal u iznosu do 300 miliona dinara.

Potreban je zaključak, odnosno saglasnost vlade za drugi, treći i četvrti kvartal na osnovu kojeg bi recikleri sa resornim Ministarstvom mogli da potpišu ugovore za islatu naknada za taj period.

Petrović Vukićević je kazala da je važno da se objavi i konkurs o dodeli podsticajnih sredstava za tretman otpada u 2014. godini, upozorivši da ako do toga ne dođe reciklažna industrija će "raditi u apsolutnom minusu".

Kada je reč o ekološkim taksama, navela je da se u Srbiji naplaćuje svega 20 odsto, odnosno da ukupni potencijal iznosi 25 milijardi dinara, a da se naplati svega pet milijardi.

"Zašto se država ne potrudi da naplati još 80 odsto, zašto dozvoljava da 20 milijardi ostane nenaplaćeno i naplati se svega pet milijardi", zapitala je i ocenila da se "mnogim firmama omogućava da tako ostvare ekstra profit a nesavesno posluju i ne brinu o zaštiti životne sredine".

Nečinjenjem i neadekvatnom kontrolom šteti se direktno reciklažnoj industriji, kao i građanima, zaključila je Petrović Vukićević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

10 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: