Bez našeg lanca, nema ni naše robe

Među tri najveća trgovca u našoj zemlji nema domaćih lanaca, niti Srbija ima ijednu domaću trgovinsku firmu sa supermarketima u državama u regionu.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 26.02.2014.

10:05

Default images

Sa druge strane, zemlje poput Hrvatske i Slovenije imaju supermarkete u Srbiji. Samim tim, postavlja se pitanje da li je time Srbija već postala tržište na kojem strani trgovinski lanci prodaju robu iz svojih zemalja? Ili možda oni koji ovde posluju izvoze robu naših proizvođača i u druge države u kojima imaju markete.

U Delezu u čijem su sastavu Maksi i Tempo, navode da je broj ovdašnjih proizvođača koji za njih pravi robne marke (poput „365” ili „premije”) koje potom izvoze, povećan je sa 68 na 80, piše Politika. "U toku 2013. godine povećali smo broj proizvoda koji se izvozi sa 566 na 690. Države u koje izvozimo su Bosna i Hercegovina, Bugarska, Rumunija i Crna Gora. Rumunija je od nas počela da kupuje i smrznuto voće i povrće i bezalkoholna pića", navode u ovom lancu.

Dok Delez iz Belgije u Srbiju uvozi oko 650 artikala, proizvodi iz naše zemlje kanalima ovog lanca ne idu u Belgiju.

Iz kompanije Metro keš end keri, koji u Srbiji posluje kao veletrgovina, poručili su da su povećali broj proizvođača iz Srbije koji su uključeni u proizvodnju njihovih robnih marki. Tvrde i da su planirali da u toku 2014. godine povećaju količinu i broj domaćih artikala koje će potom prodavati u trgovinama širom Evrope.

"Proizvođači iz Srbije su kroz naš sistem plasirali proizvode u osam evropskih zemalja od kojih su šest članice Evropske unije. Trenutno se artikli proizvedeni u Srbiji izvoze u Austriju, Hrvatsku, Mađarsku, Rumuniju, Češku, Slovačku, Ukrajinu i Moldaviju. Najveće interesovanje u mreži naših distributivnih centara postoji za srpske artikle iz oblasti prehrane, kućne hemije i tekstila koji se proizvode pod našim privatnim robnim markama", objasnili su u Metrou.

Na spisku zemalja uvoznica naše robe, takođe, nema Nemačke, matične zemlje ovog lanca. U Metrou kažu da proizvode pod njihovom robnom markom, koji se potom izvoze, pravi 155 firmi iz Srbije, među kojima je najviše onih koji se bave proizvodnjom hrane.

U najvećim trgovinskim lancima kod nas je oko 75 odsto naše robe, dok ostatak otpada na uvozne artikle. Srpski proizvođači su najzastupljeniji u prehrani, dok je većina uvoznih proizvoda iz kategorije tekstila, tehnike i južnog voća. Treba reći i to da, za razliku od zemalja regiona, u našoj zemlji godinama nije bilo vidljivije kampanje koja bi podržala kupovinu domaćih proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: