"Aranžman s MMF tek posle izbora"

Misija MMF u Srbiju je stigla usred predizborne kampanje.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 26.02.2014.

08:15

Default images

Sa vladom u tehničkom mandatu razgovaraće samo o javnim finansijama u prošloj i prva dva meseca ove godine.

O sklapanju aranžmana može biti reči tek posle formiranja nove vlade. Prema rečima prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića, to nije bila prepreka da se nova runda pregovora ipak održi

"Neću da lažem nikoga da ćemo da smanjujemo poreze ili da ukidamo da bih dobio glas više. hoću da kažem da su nam potrebne teške reforme da bismo videli svetlio na kraju tunela za godinu dana. Uopšte me ne interesuju izbori šta će reći opozicija, jedino me interesuje jeste da što pre uštedimo što više da bismo mogli da raznim poreskim olakšicanma obezbedimo veći ekonomski rast", kaže prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić.

A dodatne uštede, prema oceni stručnjaka, biće obezbeđene rebalansom budžeta posle formiranja vlade i konstituisanja parlamenta. Tek tada možemo da očekujemo i prave pregovore o eventualnom aranžmanu sa MMF-om.

"Ukoliko se nešto hitno ne uradi imaćemo ove godine deficit od 2-3 milijarde evra i pod tim uslovima nema aranžmana sa MMF -om niti će iko hteti da nam pozajmi novac", kaže Milan Ćulibrk urednik nedeljnika NIN.

Da bismo izbegli taj scenario, pored smanjenja budžetskog deficita, neophodno je sprovesti najavljivane reforme i poboljšati okolnosti u kojima funkcioniše privreda.

"Mi sad imamo nagomilane dugove u privredi koji moraju da se rešavaju da mora da se pojača finansijska disciplina, ne možemo da tolerišemo da jedni drugima ne plaćamo ili kasno plaćamo da se fakture izdaju ili ne izdaju, zbog toga što nas sve to guši. Dobri ne mogu da rade jer ih loši ne plačaju", kaže Kori Udovički iz Centra za visoke ekonomske studije.

Da bi se privredi omogućilo da napreduje, moraju se rasteretiti ona preduzeća koja imaju šanse za opstanak, a ugasiti ona kod kojih mogućnost daljeg rada ne postoji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

15 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: