Gužva: Arapi i Kinezi bi Koridor 11

Arapi su zainteresovani da koncesiono grade Koridor 11 od Požege do Boljara na granici sa Crnom Gorom, kao i Moravski koridor, odnosno autoput Pojate-Preljina.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 22.02.2014.

17:02

Default images

"Pokazali su interes za koncesioni i izvođački deo, treba da se dogovorimo i dobro je što su svi zainteresovani. Kineske kompanije su takođe zainteresovane, i razgovaraćemo o tome", rekao je ministar građevine Velimir Ilić.

Ministar građevine u tehničkoj vladi je kazao da će biti raspisan tender i da će posao dobiti kompanija koja ponudi najpovoljnije uslove. Ilić je podsetio da je pre mesec dana potpisao memorandum o saradnji sa kompanijom GIDC - zajedničkom firmom Vlade Srbije i kompanije "Global Capital Advisors Management" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja će sa 15 do 20 miliona evra finansirati izradu projektno-tehničke dokumetacije za gradnju Koridora 11 od Požege do Boljara, u dužini od 107 kilometara. GIDC treba da predloži i model javno-privatnog partnerstva. Deonica Požega-Boljare je veoma teška za gradnju i ranija procena je pokazala da je za nju potrebno oko milijardu i po evra, ali će tek po izradi projektne dokumentacije biti utvrđen tačan iznos.

Ilić kaže da je gradnja autoputa Pojate-Preljina, dužine oko 110 km, koji treba da poveže koridore 10 i 11 u Srbiji, u nadležnosti Ministarstva za regionalni razvoj, kao i da su Arapi spremni da finansiraju ceo projekat.

"Mi samo treba vladi da podnesemo zahtev da to usvoji. Ministar Igor Mirović je na potezu, a ja ću sarađivati sa njim na tom projektu", dodaje Ilić.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo građevine je već započelo izradu potrebne dokumentacije za nastavak gradnje Koridora 11 kroz Banat, od mosta preko Duvana Zemun-Borča do Zrenjanina.

Govoreći o saradnji sa Kinezima, Ilić je kazao da je u toku tender za izbor konsultanta koji će pripremiti koncesione ugovore za gradnju Koridora 11 od Beograda do Obrenovca, i od Preljine do Požege. Tender se, kako je rekao, završava 2. marta, a 15 dana kasnije biće objavljeno koja će od dve firme iz užeg izbora dobiti posao koncesionog konsultanta.

"Posle toga, za najdalje 60 dana, biraćemo koncesionara i zatim će oko polovine leta biti napravljen koncesioni ugovor i biće sve drugo završeno oko toga, a radovi bi najkasnije trebalo bi da počnu oko 1. septembra", objašnjava Ilić.

Želja je ministarstva, kako ističe, da ista kineska kompanija dobije obe deonice: Beograd-Obrenovac i Pojate-Preljina, iako su u pitanju dve odvojene koncesije, što će sve zavisiti od ponuđenih uslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: