Nameti zatvaraju pogone

Koliko firme koje vrše eksploataciju vode duguju na ime nadoknade i koje su to firme.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 21.02.2014.

21:10

Default images

List Danas je od PR službe Ministarstva poljoprivrede pokušao da dobije odgovor na pitanje koje je preko njih prosleđeno Republičkoj direkciji za vode: koliko firme koje vrše eksploataciju vode duguju na ime nadoknade i koje su to firme.

Ministarstvo finansija je 10. februara predložilo, a Vlada usvojila uredbu kojom je naknada za korišćenje tog resursa povećana za 5,5 odsto.

Inače, doneta uredba izazvala je reagovanje proizvođača voda, od kojih najveći redovno izmiruju svoje obaveze prema državi. Oko tridesetak fabrika iz ove grane, u okviru svog udruženja i preko Privredne komore podseća da je u Srbiji taj namet znatno viši nego u zemljama okruženja. Domaće fabrike voda tako su sada u još neravnopravnijem položaju u odnosu na konkurenciju iz okolnih zemalja, jer je uvoz tog proizvoda ukidanjem carina prošle godine potpuno liberalizovan.

"Samo u 2013. godini, industrija voda u Srbiji zabeležila je pad od preko sedam odsto, a uvećani troškovi zbog podizanja naknade dovešće do daljeg smanjivanja potrošnje ili orijentacije kupaca na uvozne vode koje su sada, bez zaštitnih carina, daleko konkurentnije jer strani proizvođači plaćaju daleko niže naknade u svojim matičnim državama. To će se preliti i na smanjenje proizvodnje kod nas, a krajnji efekat biće upravo suprotan od namere Vlade, jer će budžet umesto da uveća, za oko 700.000 evra smanjiti prihode", procenjuju proizvođači voda.

Oni navode podatke iz komparativne analize konsultantske kuće KPMG, koja je utvrdila da je naknada za vodu u Srbiji najveća u regionu, uključujući referentne zemlje u Evropskoj uniji, poput Hrvatske i Slovenije.

Još prilikom najave da će takva uredba biti usvojena, reagovali su najveći proizvođači, pa je generalni direktor „Knjaz Miloša" ukazivao da ta kompanija u postojećim uslovima neće moći da podnese teret novih nameta.

"Očekujemo i apelujemo na nadležne organe da predloženu uredbu ne usvoje, jer je to od neizmernog značaja za očuvanje cele industrije voda u Srbiji. Na taj način bi se zaustavio dalji pad i rasteretilo poslovanje koje bi doprinelo rastu proizvodnje, većem izvozu i jačanju konkurentnosti domaćih proizvođača voda na stranim tržištima, a samim tim i otvaranju novih radnih mesta i većem prilivu u budžet Republike Srbije“, rekao je Boehi pre dve nedelje, ali ti apeli nisu uslišeni.

Oglasio se i Ramon Vajdinger, generalni direktor Coca-Cola Hellenic, koja pokriva srpsko tržište te kompanije.

“U potpunosti shvatamo pritisak koji državni budžet trpi u ovim kriznim vremenima, ali je neprihvatljivo da taj teret padne na privredu kojoj je već veoma otežano poslovanje. Naš je predlog bio da se visina naknade ne povećava i da se prilagodi nivou u okruženju. Nažalost, do sada nismo naišli na razumevanje nadležnih organa", rekao je Vajdinger.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: