Kakav je vaš frižider?

Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine donelo je Pravilnik o označavanju energetske efikasnosti rashladnih uređaja za domaćinstva.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 21.02.2014.

20:31

Default images

Pravilnikom se propisuju zahtevi u pogledu označavanja energetske efikasnosti električnih frižidera, zamrzivača i njihovih kombinacija koji se napajaju iz električne mreže, sa korisnom zapreminom između 10 i 1.500 litara, kao i dopunske informacije o tim proizvodima.

Isporučilac obezbeđuje: da svaki rashladni uređaj za domaćinstvo ima štampanu oznaku čiji su izgled i sadržaj podataka propisani u članu 6. ovog pravilnika, dostupnost liste sa podacima o rashladnom uređaju za domaćinstvo, u skladu sa članom 7. ovog pravilnika, da tehnička dokumentacija koja je propisana u članu 8. ovog pravilnika bude dostupna na zahtev nadležnim organima Republike Srbije; da svako oglašavanje određenog modela rashladnog uređaja za domaćinstvo sadrži klasu energetske efikasnosti, ako se prilikom oglašavanja navode podaci koji se odnose na potrošnju energije ili na cenu; da svi tehnički promotivni materijali koji se odnose na određeni model rashladnog uređaja za domaćinstvo, sa opisom njegovih specifičnih tehničkih karakteristika, sadrže i klasu energetske efikasnosti tog modela.

Prodavac obezbeđuje:
1) da se na svaki rashladni uređaj za domaćinstvo koji se nalazi na prodajnom mestu, na njegovoj prednjoj ili gornjoj strani, postavi jasno vidljiva oznaka koju obezbeđuje isporučilac;

2) da se uz rashladne uređaje za domaćinstvo koji se prodaju, iznajmljuju ili prodaju na rate, kada se od potrošača ne može očekivati da vidi izložen proizvod, prilože informacije koje obezbeđuje isporučilac;

3) da svako oglašavanje određenog modela rashladnog uređaja za domaćinstvo sadrži klasu energetske efikasnosti ako se prilikom oglašavanja navode podaci koji se odnose na potrošnju energije ili na cenu;

4) da svi tehnički promotivni materijali koji se odnose na određeni model rashladnog uređaja za domaćinstvo, sa opisom njegovih specifičnih tehničkih karakteristika, sadrže i klasu energetske efikasnosti tog modela.

Pravilnik se primenjuje od 1. marta 2014. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: