Rajfajzn prognozira inflaciju od 5%

Godišnja inflacija biće pet odsto, prognoziraju analitičari Rajfajzn banke.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 21.02.2014.

16:49

Default images

Analitičari Rajfajzen banke procenjuju da će inflacija u 2014. godini iznositi pet odsto na godišnjem nivou zbog uporedne baze, koja će sa visokog nivoa u prvoj polovini godine kasnije početi da pada, što će uticati da na početku godine stope inflacije budu niže, dok će u drugom polugođu imati trend rasta.

"Slažemo se da će slaba agregatna tražnja, podržana merama štednje u javnom sektoru i usporavanje privrede u znatnoj meri uticati na niske stope inflacije u 2014. godini, ali će povećanje regulisanih cena gurati inflaciju naviše", naveli su danas za Tanjug u Rajfajzen banci.

Ovakvo mišljenje temelje na činjenici da, kako kažu, veliki broj javnih kompanija koje su gubitaši gotovo da nema pristup komercijalnim kreditima, zbog već prisutne visoke zaduženosti, pa bi one mogle pribeći značajnijem povećanju cena komunalnih usluga.

U Srbiji je u januaru 2014. zabeležena inflacija od 1,4 odsto, nakon mesečnog rasta od 0,2 odsto u decembru prošle godine. Januarski rast inflacije je nešto viši u odnosu na mesečne stope zabeležene tokom 2013. godine, a razlog takvog rasta potrošačkih cena u januaru uglavnom leži u povećanju posebne stope poreza na dodatu vrednost (PDV) sa osam na 10 odsto, ocenjuju analitičari Istraživačkog tima Rajfajzen banke.

Povećanje stope PDV-a podstaklo je rast cena hrane i bezalkoholnih pića za 2,3 procenta na mesečnom nivou, kao i alkoholnih pića i duvana za 5,9 odsto, a ti proizvodi učestvuju u potrošačkoj korpi sa 35,0 odnosno sa 7,73 procenta respektivno. Na godišnjem nivou inflacija je dostigla 3,1odsto.

Narodna bankaSrbije (NBS) očekuje da će inflacija ući u ciljani raspon od četiri odsto plus-minus jedan ipo procenat već u prvom kvartalu ove godine i da će ostati u okviru targeta tokom 2014, iako će mesečne stope postepeno početi da rastu u drugoj polovini godine zbog niskeu poredne osnove iz 2013.

Prema Izveštaju o inflaciji Narodne banke Srbije, glavni dezinflatorni činilac i dalje će biti slaba agregatna tražnja, dok će pritisak na rast inflacije vršiti rast regulisanih cena i povećanje posebne stope PDV-a, koje će, ipak, imati jednokratan uticaj.

Glavne rizike za ostvarenje projektovane inflacije, Narodna banka Srbije vidi u ne tako dobroj poljoprivrednoj proizvodnji koja može dovesti do rasta cena hrane, zatim u rastu premije rizika zemlje i slabljenju vrednosti dinara prema evru, izazvanom promenama monetarnih politika razvijenih i zemalja u razvoju, koje će se odraziti na maloprodajne cene, i na kraju u odstupanju od sprovođenja paketa fiskalne konsolidacije, navodi se u analizi Rajfajzen banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: