Trudnicama na bolovanju plata 100%

Republički fond za zdravstveno osiguranje Srbije (RFZO) saopštio je da će se svim trudnicama u Srbiji isplaćivati bolovanje u iznosu od 100 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 21.02.2014.

14:01

Default images

Od sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja bolovanje će se isplaćivati u vrednosti od 65 odsto, a preostalih 35 odsto činiće sredstva koja bi tokom 2014. godine trebalo da budu prebačena fondu iz budžeta Srbije.

RFZO navodi da će, bez obzira na to što sredstva iz budžeta još nisu prebačena tom fondu, svim trudnicama na teritoriji Srbije odmah isplaćivati iznos od 100 odsto. Isplata će se obavljati kao i do sada, 65 odsto će biti uplaćivano na račun poslodavca, nakon čega je poslodavac u obavezi da to isplati trudnici.

Novina je da poslodavac mora dostaviti nadležnoj filijali broj tekućeg računa trudnice i RFZO će preostalih 35 odsto isplatiti trudnici direktno na njen račun.

Prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju, koji je stupio na snagu 1. januara 2014, poslodavac je bio u obavezi da obračun bolovanja trudnice za januar dostavi 1. februara 2014. Ako je to učinio, RFZO vrši prenos sredstava u roku od 30 dana od dana prijema obračuna bolovanja, navode u saopštenju.

RFZO dodaje da se Zakon odnosi samo na trudnice i da RFZO ne isplaćuje bolovanje za vreme porodiljskog odsustva, jer to po Zakonu nije obaveza RFZO.

Navodi se da je pravo na odsustvo sa rada porodilje regulisano Zakonom o radu, a isplatu naknade za porodilje vrši nadležna služba Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: