Srbi bombama "osvojili" Pakistance

Oklopno vozilo Lazar II, koje proizvodi Jugoimport SDPR, najbolji je izbor za pakistansku policiju, tvrde eksperti u toj zemlji.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.02.2014.

16:45

Default images

Pakistanski list "Ekspres tribjun" upozorava na loše stanje u pakistanskoj policiji – oklopna vozila bezbednosnih snaga su toliko oštećena da meci lako prodiru kroz njih, što rezultira sve većim brojem žrtava napada ekstremista.

Moral policajaca je istovremeno na sve nižem nivou, budući da moraju da izlaze nezaštićeni na teren, podseća "Ekspres tribjun".

Pakistanski ministar unutrašnjih poslova Čodri Nisar i predsednik vlade pokrajine Sind Kaim al Šah, prošlog četvrtka su poručili da je Pakistanu neophodna hitna nabavka novih oklopnih vozila, i to u roku od nekoliko nedelja.

U nameri da nabavi nova oklopna vozila iz inostranstva, pakistanska policija se svojevremeno obratila Turskoj, Ukrajini, Rusiji, SAD i Srbiji, podseća pakistanski list.

Tada su se odlučili da nabave najmanje 20 oklopnih vozila Lazar II od srpskog Jugoimporta SDPR. Trebalo je da vozila budu isporučena do decembra 2012. godine, ali ugovor na kraju nije sklopljen zbog izostanka podrške pakistanskih vlasti.

Prema saznanjima "Ekspres tribjuna", letargičan stav pakistanskih političara rezultirao je štetom od oko 150 miliona rupija (približno milion i po američkih dolara), s obzirom na pad vrednosti pakistanske valute u prethodne dve godine.

"Srbija je jedina zemlja koja nam je pružila demonstraciju tako što su pucali i bacali bombe na vozilo dok smo mi bili unutra", kaže bivši zvaničnik pakistanske policije Dost Ali Baloh, koji je bio član delegacije koja je posetila našu zemlju.

"Pored toga, Srbija nam je ponudila da nam dostavi vozila u dve faze do decembra 2013, sa najnižom cenom od oko milijardu rupija (9,5 miliona dolara) za 20 oklopnih vozila", dodaje on.

Policijski zvaničnici su u međuvremenu saopštili da je organizacija Transparentnost Pakistan (Transparency International-Pakistan) izrazila rezerve prema nabavci Lazara II, što je dovelo do zastoja u nabavci vozila.

Transparentnost je od pakistanskih zvaničnika zatražila da se preispitaju pravila pre nego što se donese odluka o nabavci oklopnih vozila od Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: