"Dajte mi IMT na dve godine"

Dajte mi IMT na dve godine i vratiću vam skockanu fabriku koja će treće godine biti profitabilna, kaže Radoslav Radović, bivši direktor te fabrike traktora.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.02.2014.

11:24

Default images

„Imam sve što je potrebno – modele, opremu, tehnologiju, razvoj i ljude. Državi bismo mogli da vratimo novac koji uloži i još da zaradimo i da joj onda – vratimo fabriku“, tvrdi dugogodišnji direktor , koga mnogi radnici i građani pamte ga kao ”traktorsku legendu”.

Radović, naravno, ne gaji iluzije da će buduća Vlada potrčati da mu prepusti IMT, ali njegova ponuda može se tumačiti kao izazov političarima da s reči pređu na dela i započnu toliko očekivanu reindustrijalizaciju, ali i departizaciju državnih preduzeća. Mada iza bivšeg direktora ne stoji niko osim njegove više nego uverljive profesionalne biografije i iskustva na koje niko ne može da ostane ravnodušan, njegov predlog zaslužuje makar pažnju. Kaže da već ima razvijene modele traktora i osvojenu proizvodnju, sa Perkinsovim i Simsonovim euromotorom iz Madrasa. "Moj partner iz Indije ima kompaniju TAFE u čijem su sastavu fabrika traktora i fabrika Perkinsovih motora", navodi.

Nove modele su, kaže, osmislili inženjeri u razvojnom centru, ali i oni koji su otišli iz IMT-a. "Što se tiče razvoja, IMT je u toku sa svetskim trendovima u proizvodnji traktora. Jedino što nije zamrlo u IMT-u je razvoj. Doduše, u moje vreme u njemu je bilo zaposleno 200 ljudi, a sada ih je 23, od toga desetak inženjera, ali bi to mogla da bude solidna osnova", kaže Radović.

"Takođe, IMT i sad ima odličnu opremu koju samo treba podmazati. Imamo tehnologiju, imamo proizvodnju, znamo to da radimo", jasan je on.

IMT sada ima 840 radnika, od toga pola verovatno treba ”baciti u vodu”, kaže Radović.

"Znači, trebalo bi još 400, ali pravih. Neke bih morao da vratim iz penzije. Imao sam strašne ljude. Za mene je upravnik pogona bio bog, imao je sva prava. Ako bih ja došao u IMT, za mnom bi odmah došlo 10 vrhunskih ljudi da, ako treba, rade za džabe. Moj naslednik u IMT-u Ljuba Stevanović i ja napravili smo spisak 15 vrsnih stručnjaka, i radnika i inženjera..."

Kako objašnjava, za pokretanje proizvodnje potreban bi mu bio samo još obrtni kapital, a IMT bi bio konkurentan. Za Srbiju bi proizvodili traktor sa rakovičkim motorom, a za izvoz sa Perkinsovim ili Simsonovim motorom euro standarda.

"Naravno, ne bih proizvodio 35.000-40.000 traktora, radio bih 12 do 15 hiljada godišnje. Imamo tehnološki i tržišno proverene traktore za poljoprivredu od 35 do 270 konjskih snaga i traktor od 360 KS. A IMT ima traktore i za šumarstvo i za voćarstvo... I imamo celu gamu priključnih mašina", navodi Radović.

Kako kaže, ovog trenutka u Srbiji ima oko 350.000 IMT traktora i svi su stari više od 20 godina. Da se samo pet odsto zanavlja, IMT bi glatko od toga mogao da živi. Ali, naš cilj bi bio da od 15.000 traktora godišnje polovina ide u izvoz.

Radović kaže da je država do sada finansirala fabriku dajući novac za plate bespovratno i da bi njen interes bio da investira u obrtna sredstva jer bi taj novac fabrika vratila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: